Het lijkt wel of alles tegenwoordig draadloos gaat. Nochtans blijft een kabel op vlak van snelheid en stabiliteit veruit onovertroffen. Wanneer de betrouwbaarheid van de verbinding cruciaal is, zoals vaak het geval is in bedrijfsnetwerken, blijven bekabelde verbindingen van groot belang.

Wat is een switch?

Een switch is waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde componenten in uw netwerkinfrastructuur. En dat is eigenlijk volledig onterecht! Zonder switch is er eigenlijk gewoon geen netwerk.

In een netwerk moeten diverse apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dat kunnen computers zijn, maar ook servers, printers... Een switch verbindt al deze toestellen met elkaar en bepaalt waar het dataverkeer op uw netwerk heen moet. Een switch weet perfect op welke poort ze het ontvangen datapakketje moet versturen. Zo blijven alle overige poorten vrij voor andere communicatie en verloopt het dataverkeer op het netwerk veel sneller.

De juiste switch kiezen

Aantal poorten

Form factor switches zijn compacte switches met een beperkt aantal poorten en weinig uitbreidingsmogelijkheden.

Modulaire switches zijn flexibeler en worden typisch ingezet in grotere of groeiende netwerken. De switch kan aangevuld worden met verschillende extra componenten om de behoeften van dat moment op te vangen.

Snelheid

Uiteraard moet je ook rekening houden met de snelheid waarop de switch kan werken. Zeker als u ook video en geluid (Ip telephony bijvoorbeeld) over uw netwerk wil gaan gebruiken.

Managed of unmanaged switches

Layer 3 switches leveren iets meer functionaliteit dan layer 2 switches en zijn dus geschikter voor grotere of complexere netwerken. Zo kunt u er o.a. 1 fysiek netwerk mee gaan segmenteren in afgescheiden subnetten, wat de beheersbaarheid, beveiliging en snelheid van je netwerk sterk ten goede komt.

Hulp nodig bij het selecteren van een switch? 

Contact opnemen