Gert Lambers - 23 mrt 2017

Dat er zoveel mythes bestaan rond de cloud, ligt voor een stuk aan de aard van het beestje zelf. Het draait immers allemaal rond functionaliteiten die in de vorm van diensten aangeboden worden, waarbij er een duidelijke scheidingslijn blijft tussen de provider en de gebruiker: de cloud.

En in die cloud lijken allerlei magische dingen te gebeuren, waarvan de implementatie-processen voor de eindgebruiker verborgen en onzichtbaar blijven. Geen wonder dus dat er een waas van mysterie rond clouddiensten blijft hangen.

Dat cloudmythes zo weelderig tieren, zorgt er echter voor dat de reële waarde van cloud computing voor velen onduidelijk is, dat er diepgaande misverstanden bestaan en dat bedrijven bijgevolg aarzelen om de stap naar de cloud te zetten. Het is dus zinvol om de populairste mythes eens grondig onder de loep te nemen.

Mythe #1: Er is maar 1 cloud, namelijk dé cloud

Woorden kunnen best misleidend zijn. Dat we cloud bijna altijd in het enkelvoud gebruiken, helpt onze zaak dus zeker niet. Er zijn immers ontelbare ‘clouds’! Cloudproviders bewaren hun data niet allemaal op dezelfde plek. Grote spelers als Microsoft, Google, Facebook, Apple, etc. hebben allemaal hun eigen cloud.

En dat is prima zo, want het betekent dat u opties heeft! Door te migreren naar dé cloud, hoeft u zich dus niet aan 1 vendor te verbinden.

Ons advies

Doe voldoende opzoekingswerk, want niet alle clouds zijn op dezelfde manier gevormd.

Mythe #2: Cloud is altijd goedkoper

Het is niet altijd goedkoper om naar de cloud over te stappen, maar is vaak het meest kostenefficiënt.

Zoals met alle bedrijfskosten, moet niet enkel gekeken worden naar de maandelijkse kost, maar vooral naar de ‘total cost of ownership’ (TCO). De up-front kosten van een cloudmigratie zijn vaak aanzienlijk, maar de besparingen op langere termijn doen die initiële kost gewoonlijk in het niets verdwijnen.

Ook de ‘opportunity cost’ moet eens onder de loep genomen worden. Is het opstarten en beheren van een eigen infrastructuur de beste besteding van de budgetten en resources binnen het bedrijf? Dat zal voor veel bedrijven niet het geval zijn.

Ons advies

Ga er niet zomaar van uit dat de cloud u sowieso kosten zal besparen. Analyseer uw bedrijfssituatie eerst grondig en evalueer de TCO. Bespreek de impact van een omschakeling van opex naar capex even met uw CFO.

Mythe #3: Als we naar de cloud migreren, ben ik alle controle kwijt

Wie naar de cloud verhuist, bespaart zichzelf heel wat tijd en zorgen rond het onderhouden van hardware en het upgraden van software. Die zorgen zijn vanaf dan enkel nog voor de cloud provider.

U kunt dus gaan focussen op datgene waar u wél het verschil kunt maken, nl. uw core business. Tijd, budget en resources die u voorheen zou investeren in servers, opslagruimte, maintenance, workloads en security; kunt u nu anders gaan toewijzen, aan meer strategische projecten bijvoorbeeld.

Ons advies

U geeft dus voornamelijk het onderhoud en de kopzorgen uit handen, niet de controle!

Mythe #4: Cloud is minder veilig dan een lokale installatie

Van Cloud computing wordt vaak gedacht dat het minder veilig is. Maar perceptie is gelukkig niet alles. Het gaat hier dan ook eerder om een vertrouwenskwestie dan om een feitenkwestie.

Geen enkel systeem is vandaag de dag nog 100% veilig. Daarom is het belangrijk om het ‘relatieve risico’ te evalueren. Kunt u uw computer, interne netwerken en bedrijfsservers zelf beter beveiligen? Security is immers bijna een full-time job geworden en security experts kosten vaak handenvol geld.

De grootse cloudspelers investeren veel meer in security en data protection, dan een gemiddeld bedrijf ooit zou kunnen. Ze hebben de beste administrators en security guru’s in dienst, die de cloud vanbinnen en vanbuiten kennen.

Zo biedt Office 365 een 99,9% uptime garantie, die ook nog eens financieel ondersteund wordt.

Ons advies

Ga er niet van uit dat cloud providers sowieso minder veilig zijn, maar ga er ook niet van uit dat ze dat automatisch wel zijn. Cloud providers moeten hun beveiligingsmaatregelen kunnen bewijzen. Eens ze dat gedaan hebben, kunt u gerust zijn.

Mythe #5: Met Cloud is het alles of niets

U hoeft écht niet meteen alles naar de cloud te verhuizen. De meeste migraties gebeuren stapsgewijs. Het is mogelijk dat cloud gewoon niet de beste oplossing is voor AL uw infrastructuurbehoeftes.

De cloud geeft de beste match wanneer waarde gehecht wordt aan flexibiliteit en schaalbaarheid, en het principe enkel gebruikt en betaalt wat u nodig heeft, wanneer u het nodig heeft.

Cloud vereenvoudigt uw ICT en maakt het makkelijker apps en data aan te reiken op eender welk toestel, en de nodige computerkracht beschikbaar te maken wanneer nodig.

De meeste bedrijven verhuizen hun productivity workloads naar de cloud. Maar elk verhaal is hierbij anders en evolueert ook anders.

Ons advies

De cloud biedt niet steeds dezelfde voordelen voor alle workloads. Bekijk geval per geval wat de beste oplossing is. Dit zal vaak een combinatie van cloud, hosting en on-premise zijn.

Mythe #6: Cloud is enkel bruikbaar wanneer ik online ben

Office 365 is een verzameling Cloud-based productiviteitsapplicaties, waarvan velen ook offline beschikbaar zijn. Het prijsmodel van Office 365 maakt het ook mogelijk om applicaties te gebruiken die voorheen buiten het bereik van de kleinere KMO’s lagen.

Mythe #7: Mijn bedrijf en werknemers kunnen die overgang niet aan

Een cloudmigratie moet inderdaad op een gestructureerde manier verlopen om efficiënt te zijn. Een aantal terrabytes aan data verhuizen naar de cloud is geen eenvoudige opgave, maar zal mits de nodige voorbereiding toch succesvol verlopen. Laat u niet afschrikken, wij helpen u immers bij elke stap van dit proces.

Ons advies

Bereid uw cloudmigratie grondig voor met uw ICT-partner om een vlotte migratie te verzekeren.

Uw opgebouwde kennis gaat zeker niet verloren. De cloud services van Microsoft hebben een gelijkaardige interface en gebruiksgemak als hun on-premise equivalent.

Zo maakt SharePoint Online gebruik van gelijkaardig administratie en management tools. Cloud, on-premise of hybrid komen dus min of meer op hetzelfde neer.

Wat wél anders is, is dat uw team niet meer hoeft te investeren in de implementatie van een workload, maar kan focussen op het bouwen van strategische tools voor uw bedrijf.

Mythe #8: In de Cloud is mijn data niet meer van mij

Dit is een van de grootste mythes die bestaan rond cloud. Wat de Microsoft cloud services betreft, klopt het gewoon niet: uw bedrijf blijft de enige eigenaar van de omgeving.

U bepaalt welke rechten en restricties worden toegewezen, welke devices toegang krijgen en welke data wordt opgeslagen in Office 365.

  • Microsoft zal uw data NOOIT gebruiken in advertenties;
  • Als u ooit uit Office 365 wil stappen, dan is al uw data terug beschikbaar voor u, als eigenaar;
  • Als bedrijf beslist u zelf wie tot welke data toegang heeft.
  • Aan de hand van strenge procedures en strikte controles zorgt Microsoft ervoor dat uw bedrijfsdata nooit vermengd wordt met de data van andere organisaties.
  • Microsoft is de eerste Cloud provider die ISO/IEC 27018 (internationale standaard voor Cloud privacy) gecertificeerd is.

Ons advies

  • Aarzel niet om te vragen naar de privacy policy van uw provider.
  • Onze experts kennen de meesten goed en kunnen u de nodige info bezorgen.

Mythe #9: Cloud is niet geschikt voor bedrijfskritische applicaties

De grote cloudspelers beseffen maar al te goed dat u niet zonder uw bedrijfskritische applicaties kunt werken. Daarom zorgen de meeste third party vendors ervoor dat hun updates steeds compatibel blijven met de tools die u gebruikt.

FEIT: Microsoft update alle lokaal geïnstalleerde Offices via Office 365 momenteel elke 3 maanden.

Ons advies

  • Automatische updates spelen in uw voordeel.
  • Uw provider voert regelmatig kleinere aanpassingen door, ipv af en toe compleet nieuwe versie uit te brengen, zoals vroeger (vb. Office 2007, 2010, 2013).
  • Zo werkt u op elk moment met de meest actuele versie van uw tools, zonder dat u er ook maar iets voor hoeft te doen.

Mythe #10: Virtualisatie = private cloud

  • Geloof niet alles wat u op het Internet leest.
  • Informeer u goed en vraag raad aan ervaren experts.
  • Analyseer en evalueer het nut en de impact van cloud voor uw workloads, voor uw budget en voor uw mensen.
  • Vraag een ervaren partner u te begeleiden naar de cloud.

Overweegt u de cloud?

Lees de belangrijkste informatie over de overgang naar de cloud en ontdek handige tips van experten in ons e-book voor een efficiënte cloudstrategie. Of misschien bent u er niet zeker van dat u klaar bent voor de cloud. Dan kan onze cloud audit de oplossing bieden.

15 ICT-fouten die u moet vermijden! Download de checklist.