25 feb 2021
Gert Lambers

In juli 2019 kondigde Microsoft al het einde van Skype for Business Online aan. Ruim op voorhand, zodat bedrijven de nodige tijd kregen om de overschakeling naar Microsoft Teams te maken. Op 31 juli 2021 is het eindelijk zover, vanaf dan kunnen bedrijven op geen enkele manier nog gebruik maken van Skype for Business Online. Microsoft stuurde daarom recent een reminder uit om organisaties die de overstap naar Teams nog niet maakten, toch nog even wakker te schudden.

Geen zorgen, u heeft nu nog voldoende tijd om van Skype for Business Online naar Microsoft Teams over te schakelen. Microsoft voorziet heel wat informatie over het verdwijnen van Skype for Business Online en de overstap naar Microsoft Teams. Maar wat betekent dit concreet voor bedrijven en waarom is Microsoft Teams de perfecte opvolger? In deze blog geven we graag wat meer toelichting over het einde van Skype for Business Online en zetten we de meerwaarde van Microsoft Teams nog eens extra in de verf. Zo weet u meteen wat u mag verwachten van deze efficiënte samenwerkingstool. 

Einde Skype for Business Online, waarom?

Skype for Business Online is jarenlang een waardevol hulpmiddel geweest voor verschillende bedrijven wereldwijd. Handige functionaliteiten zoals instant messaging, video en bellen, samengebracht in één applicatie, maakten de tool enorm populair voor zakelijke communicatie. Microsoft besliste daarom nog een stap verder te gaan en ontwikkelde een tool die efficiënt samenwerken stimuleert: enter Microsoft Teams! Omdat er tussen Skype for Business Online en Teams heel wat overlappingen zijn, én Teams over extra features beschikt, werd er beslist om Skype for Business Online te stoppen. Gebruikers kunnen naadloos overschakelen naar Microsoft Teams, waar ze gebruik kunnen maken van heel wat nieuwe functionaliteiten.

Skype for Business Online zal vanaf 31 juli 2021 niet meer toegankelijk zijn. Tot die datum merkt u geen enkele serviceverandering en kan u nog steeds nieuwe gebruikers toevoegen. Vanaf september 2019 kregen wel alle nieuwe Microsoft 365-omgevingen automatisch Teams voor bellen, chat en vergaderingen. Bestaande klanten van voor deze datum hebben ofwel al een automatische migratie gekregen ofwel dienen nu zeker actie te ondernemen.

Belangrijk om te weten is dat de Skype consumer service en Skype for Business Server, de on premises versie, niet beïnvloed worden door het einde van Skype for Business Online. 

Overschakelen van Skype for Business Online naar Teams

Hoeveel tijd u nodig heeft om helemaal over te schakelen van Skype for Business Online naar Microsoft Teams is afhankelijk van een aantal factoren:

 • uw interne bedrijfswerking,
 • het aanpassingsvermogen van uw medewerkers,
 • en het aantal users en de technische complexiteit van uw IT.

Het is daarom aangeraden om meteen aan de slag te gaan met het plannen en vormgeven van de overstap. U hoeft ook niet alles in één keer over te zetten, u kan opteren voor een overlap van beide tools of onderdelen stelselmatig over te brengen naar Teams. Zo kan u bijvoorbeeld starten met meetings in Teams, maar Skype for Business Online nog steeds gebruiken voor de chat- en belfunctie. 

Bovendien is Teams beschikbaar in de meeste Microsoft 365 Business- en Enterprise-abonnementen en kunnen uw bestaande licentie-investeringen overgedragen worden naar Teams. Functionaliteiten die premium workloads zijn in Skype for Business Online, blijven premium workloads in Microsoft Teams. 

De meerwaarde van Microsoft Teams

Om te starten willen we u verzekeren dat de functionaliteiten die u in Skype for Business Online had, ook beschikbaar zijn in Teams. We hebben het dan bijvoorbeeld over instant messaging of chat, online meetings, bellen, gebruik op mobiele toestellen, enzovoort. Maar Microsoft Teams is veel meer dan louter een vervanging van Skype for Business Online, het biedt heel wat meer mogelijkheden inzake efficiënt samenwerken vanuit één centrale tool.

Zo kan u met Teams bijvoorbeeld ook:

 • Alle informatie verzamelen op één centrale plek en ordenen per kanaal, project of klant.
 • Bestanden delen en gezamenlijk bewerken in Word, Excel en PowerPoint.
 • Gebruik maken van de handige zoekfunctie om snel en efficiënt bestanden, informatie of contactpersonen terug te vinden.
 • Conversaties voeren in de vorm van threads zodat informatie steeds eenvoudig terug te vinden is en gespreksonderwerpen gebundeld zijn.
 • Contactpersonen rechtstreeks aanspreken door @mentions te gebruiken.
 • Voor, tijdens en na een vergadering de chatfunctie gebruiken om iedereen die deelnam aan de vergadering gemakkelijk te kunnen bereiken.
 • Externen toevoegen aan uw teams om zo documenten, informatie en gesprekken te delen. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de klant bij het project of het samenwerken met een derde partij.
 • Gemakkelijk applicaties zoals OneNote, Planner, SharePoint, Word, Excel, PowerPoint, Trello,… raadplegen.
 • Uw werkomgeving personaliseren.

Microsoft Teams bouwt dus verder op de bestaande mogelijkheden van Skype for Business Online om nog efficiënter samen te kunnen werken, de communicatie te stroomlijnen en de productiviteit binnen uw bedrijf te verhogen.

 
Wenst u meer te weten over de verschillende voordelen van Teams en wat deze samenwerkingstool voor uw bedrijf kan betekenen? Of wilt u meer informatie en hulp bij de overschakeling van Skype for Business Online naar Microsoft Teams? Neem dan snel contact op met ons! Onze consultants geven u graag advies voor een vlotte overstap naar Microsoft Teams. 

Download het gratis "Teams in uw KMO" eBook.