De komst van COVID-19 zette de wereld op zijn kop en heel wat events werden afgelast of digitaal georganiseerd. Dat was ook het geval voor Ignite, het jaarlijkse Microsoft event waarop nieuwe features voorgesteld of aangekondigd worden. De Ignite editie van 2020 werd opgesplitst in twee delen: een eerste deel in het najaar van 2020 en het tweede deel begin maart 2021. 

De aankondigingen van Ignite deel 1 kon u al lezen in onze blog Ignite 2020: nieuw in Microsoft 365. In de blog die u nu aan het lezen bent, ligt de focus op de laatste nieuwigheden van Microsoft die tijdens het tweede deel, begin maart, aangekondigd werden. Tijdens deze editie werden onder meer Microsoft Viva en enkele nieuwe functionaliteiten binnen Microsoft 365 besproken. 

Microsoft Viva: het eerste Employee Experience Platform 

Microsoft had de komst van Microsoft Viva al eerder dit jaar aangekondigd, maar tijdens deze editie van Ignite deelde het bedrijf nieuws en updates over het platform. Kent u Microsoft Viva nog niet? We geven u een korte introductie hieronder. 

Wat is Microsoft Viva? 

Microsoft Viva wordt voorgesteld als het eerste “Employee Experience Platform voor het digitale tijdperk”. Het platform verzamelt kennis, resources en inzichten, communicatie en leerprocessen op een gecentraliseerde plek waar werknemers, individueel of in teams, op om het even welke locatie en tijd terecht kunnen. U kan het interpreteren als een uitbreiding op de bestaande apps van Microsoft 365 en Teams. Microsoft Viva bestaat uit 4 modules, namelijk: 
 

 • Microsoft Viva Learning 

Dit is een module waarin medewerkers opleidingen kunnen volgen en voltooien, of kennis kunnen delen. Managers kunnen in deze module ook leermogelijkheden toewijzen of controle uitvoeren over de status van de aangeboden cursussen. 
 

 • Microsoft Viva Topics 

Microsoft Viva Topics kan u dan weer interpreteren als een module waarin uw medewerkers zich met kennis binnen de eigen organisatie kunnen bewapenen. Het is een kennisplatform dat via Artificiële Intelligentie opgebouwd wordt. 
 

 • Microsoft Viva Connections 

Deze module maakt één toegangspunt voor interne communicatie mogelijk en verhoogt daarmee de betrokkenheid van medewerkers. Het biedt een persoonlijke ervaring die interessante en relevante gesprekken en nieuws centraliseert en tot bij de werknemer brengt. Het is eenvoudig te implementeren omdat Viva Connections helemaal geïntegreerd is SharePoint, Microsoft Teams en Yammer.  
 

 • Microsoft Viva Insights 

Deze module geeft u inzicht in en biedt aanbevelingen voor de integratie van gezonde werkgewoontes binnen uw bedrijf. 
 

De nieuwigheden vanop Ignite maart 2021 

Op de editie van Ignite begin deze maand, kondigde Microsoft enkele interessante nieuwtjes aan omtrent de 4 modules van Microsoft Viva. We zetten ze even op een rijtje: 

Viva Learning 
 

 • Viva Learning zal in april 2021 in public preview verschijnen 
 • Nieuwe features zoals:
   
  • Het gebruik van Teams Admin Center om Viva Learning te beheren 
  • Het accentueren van relevante aanbevelingen en zoekresultaten door data uit  Microsoft Graph te gebruiken met Viva Learning 

Viva Connections 

Vanaf 31 maart zal de Teams-desktopervaring voor Viva Connections voor alle klanten stap voor stap, mits de juiste acties, beschikbaar zijn als onderdeel van hun reeds bestaande Microsoft 365-licentie. 

Viva Insights 

Viva Insights is nu al in public preview, maar vanaf volgende maand zal de virtuele ‘commute experience’ die Microsoft vorig jaar aankondigde worden uitgerold als onderdeel van de Microsoft Viva Insights-app. Het nieuwe tabblad ‘Home’ wordt ook uitgerold vanaf april en maakt het mogelijk om op de hoogte te blijven van lopende taken, na te denken over uw gevoelens, complimenten te sturen naar collega's en op elk moment van de werkdag een pauze te nemen, zonder dat u Teams hoeft te verlaten. 

Viva Topics 

Viva Topics is nu beschikbaar en past Artificiële Intelligentie of AI toe om mensen kennis te geven van de apps die ze dagelijks gebruiken. Dit doet de module door automatisch content en expertise te organiseren over alle systemen en teams heen. 

Nieuwe features voor Outlook op Ignite  

Microsoft introduceerde ook meerdere updates omtrent time management in Outlook om uw medewerkers te helpen hun agenda's beter te beheren en taken efficiënter te plannen: 

Outlook Calendar Board 

Deze update van de Outlook agenda, die een vrije weergave toevoegt aan de traditionele rasterweergave, is nu beschikbaar in de webversie. Deze feature biedt een aanpasbare visuele tool voor het organiseren en beheren van agenda's, bestanden, herinneringen en takenlijsten op één plek. Uw medewerkers kunnen het uitproberen door in te loggen op de webversie van Outlook en "Board" te selecteren in het keuzemenu bij agendaweergaven. 
 

Suggested times of voorgestelde tijden 

Deze nieuwigheid van Outlook wordt deze maand uitgerold naar zakelijke klanten over de hele wereld die hun werkaccount gebruiken in Outlook voor iOS en Android. De feature maakt gebruik van AI om tijdstippen voor te stellen waarop deelnemers beschikbaar zijn voor vergaderingen. Outlook Mobile gebruikt AI om de verplichtingen, prioriteiten en voorkeuren van de organisator van de vergadering te begrijpen en om vergadermomenten voor te stellen waarop de deelnemers vrij zijn. 

Microsoft Teams bevestigt sterke positie met nieuwigheden 

Ook wat betreft het populaire platform Teams kondigde Microsoft enkele nieuwigheden en updates aan op Ignite: 
 

Teams Connect 

Microsoft Teams Connect, dat organisaties helpt naadloos samen te werken met klanten, partners, leveranciers of andere externe partijen via gedeelde kanalen, is nu beschikbaar als private preview. Later dit jaar zal Teams Connect algemeen beschikbaar gesteld worden. 

Teams Connect maakt gebruik van de diepgaande samenwerkingsmogelijkheden die Teams samenbrengt, zoals chat, vergaderingen, app-samenwerking en real time co creatie van documenten, allemaal met behoud van controle over hoe gebruikers toegang krijgen tot data en informatie. Met gedeelde kanalen kunnen gebruikers individuen toevoegen aan één kanaal in plaats van aan een heel team. 
 

PowerPoint Live algemeen beschikbaar 

Met PowerPoint Live in Teams kan u tijdens uw presentatie betere ervaringen bieden aan de hand van notities, slides, chatgesprekken en deelnemers in één weergave. Deelnemers kunnen individueel en in hun eigen tempo door de gegeven content navigeren. 
 

Presentatiemodus is deze maand beschikbaar 

Met de presentatiemodus in Teams kan u aanpassen hoe uw videofeed en content weergegeven worden voor het publiek. Nieuwe features die binnenkort beschikbaar zijn: 

 • Standout: uw videofeed zal vóór de gedeelde content weergegeven worden tijdens uw presentatie 
 • Reporter: laat content zien als een visueel hulpmiddel boven uw schouder wanneer u presenteert 
 • Side-by-side: uw videofeed zal tijdens de presentatie weergegeven worden naast de content 
   

Dynamische weergave komende weken algemeen beschikbaar 

Teams Dynamic View rangschikt op intelligente wijze vergaderelementen voor een optimale presentatie. U kan tijdens uw presentatie de galerij bovenaan plaatsen, zodat deelnemers bovenaan in het vergadervenster verschijnen. Op die manier ervaart u een meer natuurlijk oogcontact met uw publiek. 
 

Together Mode en Large Gallery view nu algemeen beschikbaar 

Deze weergaven maken het online vergaderingen een heel stuk aangenamer en verhoogt het samenhorigheidsgevoel op afstand. In de Together Mode kan u alle deelnemers samen met u in een virtuele ruimte plaatsen, denkt bijvoorbeeld aan een aula of vergaderzaal. Met Large Gallery kan u dan weer online vergaderen met een visueel grote groep mensen, zo’n 49 personen, in een specifieke grid van 7 x 7. Zo kan u elke deelnemer zien tijdens de virtuele meeting.  
 

Intelligent speakers in Teams 

Intelligent speakers zullen later in dit jaar beschikbaar zijn in private preview. Met behulp van geavanceerde spraakherkenning en AI kan “intelligent speakers” identificeren wie in een Microsoft Teams Room aan het praten is. 
 

Nieuwe beveiligings-, privacy- en nalevingsfuncties in Microsoft Teams 

Deze nieuwe features zorgen voor veilige en betrouwbare communicatie en samenwerking online: 
 

 • Optie voor invite-only meetings 
  De besturingselementen voor deze optie zijn deze maand nog algemeen beschikbaar en zorgen ervoor dat alleen de beoogde personen deelnemen aan een vergadering. 
   
 • Video uitschakelen 
  Deze functie is bedoeld om mogelijke storende situaties tijdens meetings te beperken en is algemeen beschikbaar in de eerste helft van 2021. 
   

Heeft deze lijst aan nieuwe features van uw interesse gewekt? Contacteer ons voor meer informatie over Microsoft 365 en Microsoft Viva of volg een infosessie over Microsoft Teams en laat onze experts u door deze productiviteitsapp gidsen. 

Download het gratis "Teams in uw KMO" eBook.