Elk bedrijf – ongeacht de grootte – kan het slachtoffer worden van een cyberaanval, maar de gevolgen zijn vaak ernstiger voor kmo’s. Waarom precies? En hoe wapenen kmo’s zich het best tegen cybercriminelen?
Onderzoek leert dat ook kmo’s zich intussen bewust zijn van de noodzaak aan cyberbeveiliging. Helaas kampen velen met een gebrek aan zowat alles wat nodig is om zich goed te kunnen verdedigen. Denk aan toereikende budgetten, deskundig personeel, een geschikte verdedigingsstrategie en de gepaste IT-beveiligingsinfrastructuur.
Dat maakt van kmo’s makkelijkere doelwitten voor cybercriminelen. En erger nog: niet enkel voorkomen, maar ook genezen blijkt moeilijker voor kmo’s. Zo zijn ze extra kwetsbaar voor reputatieschade bij klanten en (soms onoverkomelijke) financiële verliezen.
Beveiligingsrisico's voor kmo’s
Cybercriminelen speuren graag naar kwetsbaarheden in de software van kmo’s, die niet altijd de laatste beveiligingsupdates kreeg. Langs deze zwakke plekken vallen ze de IT-systemen aan, bijvoorbeeld via virussen die heimelijk de controle over uw systemen overnemen, uw gevoelige gegevens en activiteiten bespioneren of toelaten om geld of middelen van u te stelen. Vaak eisen criminelen vervolgens losgeld om uw gegevens terug te geven of uw geblokkeerde IT-systemen weer operationeel te maken.
Vooral social engineering is populair
Als cybercrimelen zich toegang verschaffen door misbruik te maken van menselijke eigenschappen zoals vertrouwen, spreken we van social engineering. Vaak doen ze zich voor als gerespecteerde of gezaghebbende partijen om gevoelige informatie te verkrijgen via uw werknemers. Ook onzorgvuldige interne praktijken – denk aan gemakkelijk te raden wachtwoorden of op kantoor rondslingerende notities – zijn vaak de boosdoeners.
Vermijd hoge boetes
Niet enkel de activiteiten en gegevens van uw eigen organisatie, maar ook de opgeslagen gegevens van uw klanten en partners hebben bescherming nodig. U moet zich immers houden aan alle relevante regelgeving op het gebied van gegevens- en cyberbeveiliging, zoals NIS2 en GDPR. Als persoonlijke gegevens verloren gaan of gestolen worden en er is geen adequate beveiliging, kan dit leiden tot hoge boetes en verlies van reputatie en vertrouwen.
Wees goed voorbereid
Wie zich wil wapenen tegen het brede scala aan potentiële cyberbedreigingen begrijpt best goed hoe cybercriminelen tewerk gaan. Zet cyberbeveiliging alvast bovenaan in uw agenda en maak er een agendapunt van in de raad van bestuur.
Ook is het belangrijk dat u onmiddellijk een senior team op de hoogte brengt van een aanval, zodat zij toezicht kunnen houden op de verdediging en schadebeperking. Zorg ook voor een helder herstelplan, zodat iedereen weet wat te doen na een aanval.
Vind een betrouwbare beveiligingspartner
Bovenal heeft u een betrouwbare professionele IT-beveiligingspartner nodig die weet hoe u maatregelen zoals patchbeheer, wachtwoordbeheer en multifactorauthenticatie moet implementeren. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze securityexperten.