Marco Cicarelli - 13 okt 2020

Technologie en IT evolueren voortdurend, en dat is ook wat we van Microsoft gewend zijn: er komen op regelmatige basis een heleboel nieuwe features op de markt om het werken met Office 365 (O365) eenvoudiger te maken. Het gaat niet alleen om functies om uw taken efficiënter uit te voeren, maar ook steeds meer om samenwerken te stimuleren en ondersteunen.

In ons artikel over Ignite 2020 las u alles over de nieuwigheden die Microsoft aankondigde op hun jaarlijkse conferentie. Niet alle features die daar voorgesteld werden, zijn meteen beschikbaar. Daarom focussen we in dit artikel op een aantal nieuwigheden die in de afgelopen maanden al beschikbaar werden gesteld, en waar u meteen mee aan de slag kan in O365.

Nieuwe features in Microsoft Teams

Tags

Wenst u op een snelle en eenvoudige manier een groep mensen te bereiken? Dan kan u dat voortaan dankzij het gebruik van ‘Tags’. Deze nieuwe feature geeft u de mogelijkheid om personen onder een label te groeperen. Bijvoorbeeld: ‘managers’ of ‘developers’ in een projectteam. U kan die groep rechtstreeks aanspreken door een @mention (“@” gevolgd door de tag) te gebruiken in een kanaal of een chatbericht. De personen in kwestie zullen hiervan een melding ontvangen. Zo hoeft u niet iedere persoon apart te vermelden of aan de chat toe te voegen.

Together Mode

In een tijd waarin heel wat mensen remote werken, is efficiënt vergaderen en contact houden met collega’s en teamleden zeer belangrijk. Het verbetert niet alleen de samenwerking, maar stimuleert ook het samenhorigheidsgevoel.

Om dit een extra zetje te geven, ontwikkelde Microsoft de ‘Together Mode’. Deze functie zet uzelf en uw teamleden visueel in eenzelfde ruimte, waarbij u het gevoel krijgt dat u in een echte fysieke meeting zit. U kan dit gebruiken voor vergaderingen, debatsessies, maar ook voor een gezellige lunchbreak. Zo behoudt u steeds het gevoel van deel uit te maken van een team.

Zoekfunctie in een specifiek kanaal

Wenst u snel binnen één enkele chat of een specifiek kanaal te zoeken, zonder eindeloos te moeten scrollen? Dan kan dit voortaan door bovenaan in de zoekbalk (Ctrl + F of Cmd + F voor Mac) “/find” in te geven en na de spatie het gesprek of kanaal in kwestie op te geven. Typ vervolgens de zoekterm in en duw op ‘Enter’. De gerichte zoekresultaten verschijnen links.

Microsoft Teams zoekfunctie

Virtueel hand opsteken tijdens een vergadering

Misschien heeft u het al gezien: het icoontje van een opgestoken hand dat u tijdens een vergadering kan gebruiken om aan te geven dat u iets wil zeggen of vragen. Het is namelijk niet altijd evident om een online vergadering goed te laten verlopen en iedereen aan het woord te laten. Vaak wordt er nogal wat door elkaar gepraat. Dat kan voor verwarring zorgen, wat de communicatie niet ten goede komt. Wanneer u op de hand klikt, verschijnt het icoon bij uw naam. Een duidelijk signaal aan alle aanwezigen dat u iets wenst te vragen of zeggen.

Snel informatie over een Team of kanaal bekijken

Bent u nieuwsgierig naar wie toegang heeft tot een bepaald kanaal? Klik dan in dat kanaal op het ‘i’ symbooltje in de rechterbovenhoek. U kan er zien wie de leden zijn en wie onlangs een bijdrage heeft geleverd. Zo weet u steeds met wie u communiceert en samenwerkt.

Betere samenwerking in Word

Binnen het gamma nieuwe features in Office 365 is er ook eentje voor Word die we graag even onder de aandacht brengen, namelijk: ‘Moderne commentaren’ in de Web App (in de desktopversie bestond deze functionaliteit al). Hiermee kan u op een snelle manier iemand rechtstreeks aanspreken over een bepaalde wijziging die zijn/haar aandacht vereist. U kan dit doen door in het document een commentaar met een @mention toe te voegen. De persoon in kwestie zal daardoor een melding ontvangen. Deze functie zorgt ervoor dat samenwerken niet alleen sneller, maar ook efficiënter kan verlopen.

XLOOKUP in O365, specifieke zoekfunctie voor Excel

Ook binnen Excel kan u tegenwoordig gebruik maken van een handige zoekfunctie om snel en efficiënt informatie in een tabel of reeks op te zoeken. Het geeft u de mogelijkheid om in de ene kolom naar een zoekterm te zoeken en een resultaat uit dezelfde rij in een andere kolom op te halen. In tegenstelling tot VLOOKUP, maakt het bij XLOOKUP niet uit of de kolom met resultaten links of rechts staat. Opnieuw een tijdbesparende functie binnen O365.

Een sneak peek naar nieuwe features dit najaar

Tot slot willen we u graag nog een kleine sneak peek geven van enkele nieuwigheden in Teams, die u dit najaar mag verwachten. Microsoft heeft een rasterweergave ontwikkeld van 7 x 7, die ervoor zorgt dat het aantal zichtbare deelnemers op één scherm uitgebreid wordt naar maximaal 49 deelnemers tegelijk.

Daarnaast mag u de feature ‘Breakout Rooms’ verwachten. Die geeft de organisator van een vergadering de kans om deelnemers even op te splitsen in aparte meeting rooms om in een kleinere groep samen te werken of te discussiëren/debatteren.

Alvast twee leuke zaken om naar uit te kijken, maar experimenteer ondertussen alvast volop met bovenstaande nieuwe functionaliteiten.
 

Heeft u interesse in de uitgebreide toolbox van Office 365, maar weet u niet goed hoe te starten? Vraag dan nu een Aurelium Cloud Audit aan. Na een grondige analyse van onze gecertificeerde experts, krijgt u een overzicht van uw bestaande mailinfrastructuur, komt u te weten hoe het gesteld is met uw huidige manier van samenwerken en kan u onder meer gebruik maken van hun aanbevelingen.

Download het gratis "Teams in uw KMO" eBook.