Terwijl bijna 90 procent van de Belgische bedrijven met meer dan 500 werknemers in de cloud werkt, ging nog maar een kwart van de bedrijven met minder dan 50 mensen overstag. Hoog tijd voor een inhaalbeweging, kmo’s!
Waarom switchen naar de cloud?
Ook voor kleinere ondernemingen bieden clouddiensten heel wat voordelen:
- Flexibel en schaalbaar: Flexibiliteit en schaalbaarheid blijven de grootste troeven van clouddiensten, want uw capaciteit groeit of krimpt naadloos mee met de behoeften van uw organisatie. Bij piekbelasting kunt u snel rekenkracht of opslagcapaciteit toevoegen zonder te investeren in fysieke infrastructuur. In rustigere periodes kunt u makkelijk afschalen om kosten te besparen. U kunt dus snel reageren op veranderende marktomstandigheden en bedrijfsbehoeften.
- Kostenefficiënt: Migreren naar de cloud levert aanzienlijke kostenbesparingen op. Om te beginnen hoeft u niet zwaar te investeren in hardware, onderhoud en fysieke serverruimtes. U betaalt enkel voor de resources die u gebruikt.
- Veilig: De meeste cloudproviders bieden een hoog niveau van cyberbeveiliging. Ze investeren in geavanceerde beveiligingsmechanismen, zoals versleuteling, identiteits- en toegangsbeheer en netwerkbeveiliging. Bovendien worden beveiligingsupdates en patches automatisch doorgevoerd, wat helpt om kwetsbaarheden snel te verhelpen en het risico op cyberaanvallen te verkleinen. Ten slotte helpen speciale beveiligingstools en -diensten bij het naleven van compliance-vereisten en het beschermen van gevoelige informatie.
- Back-upgarantie: De cloud biedt robuuste back-upmogelijkheden voor continuïteit en gegevensherstel in geval van een ramp. Gegevens worden regelmatig automatisch gekopieerd en bewaard op verschillende plekken. Dit spreidingsmodel verhoogt de databeschikbaarheid, zelfs bij regionale storingen. Door de fysieke infrastructuur uit handen te geven, kunt u zich volop concentreren op uw kernactiviteiten.
- Monitoring en beheer: Cloudproviders bieden u uitgebreide monitoring-, beheer- en rapportagefunctionaliteiten die uw IT-teams in staat stellen om de prestaties, beschikbaarheid en veiligheid van uw data proactief te beheren. Dat verbetert de operationele werking.
Waarop letten bij migratie?
- Kies een doordachte strategie: Migratie naar de cloud vraagt om een doordachte strategie. U hoeft niet alle applicaties en data naar de cloud te verplaatsen. Soms is dat te duur en inefficiënt. Analyseer vooraf dus grondig welke workloads zich tot de cloud lenen en welke beter on-premise blijven. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde legacysystemen lokaal te houden, terwijl u voor andere workloads toch profiteert van de schaalbaarheid en efficiëntie van de cloud. Zo’n hybride omgeving kan overigens ook een prima tussenstap zijn in een geleidelijke migratie naar de cloud.
- Cloud governance: Clouddiensten beheren vereist een andere aanpak dan het beheer van on-premise infrastructuren. Ontwikkel nieuwe methoden en processen voor monitoring, beveiliging en optimalisatie. Verdiep u in nieuwe kostenstructuren, nieuwe beveiligingsmaatregelen en nieuwe regels. Een degelijke cloud governance behoedt u voor onverwachte kosten, beveiligingsrisico's en compliance-problemen.
- Change management: Een overgang naar de cloud kan gepaard gaan met weerstand en aanpassingsproblemen op de werkvloer. Bied voldoende trainingen en ondersteuning aan om uw medewerkers vertrouwd te maken met nieuwe processen en technologieën. Een goede begeleiding in dit veranderingstraject is cruciaal.
Op welke wijze migreren?
De migratie van applicaties naar de cloud kan op verschillende manieren:
- Lift-and-shift: Bestaande virtuele machines en applicaties worden zonder grote wijzigingen naar virtuele machines in de cloud verplaatst. Dit is een snelle en eenvoudige manier om van de voordelen van de cloud te profiteren. Er is geen significante herontwikkeling nodig.
- Herbouw: Applicaties worden volledig opnieuw opgebouwd met cloud-native services. Dat leidt vaak tot betere prestaties en een hogere efficiëntie.
- Containerisatie: Applicaties worden verpakt in containers, die een geïsoleerde omgeving bieden. Omdat containers consistent werken in diverse omgevingen en op verschillende platforms, vereenvoudigen ze de migratie en het beheer van applicaties.
Cloudmodellen
Er bestaan verschillende cloudmodellen:
- Infrastructure as a Service (IaaS) is een cloud computing model dat toegang biedt tot virtuele hardware, zoals servers, opslag en netwerkmiddelen. U kunt uw IT-infrastructuur beheren en schalen zonder fysieke hardware-investeringen. Uw cloudprovider onderhoudt de onderliggende infrastructuur. Dit model wordt steeds minder gebruikt.
- PaaS: Platform as a Service (PaaS) gaat een stap verder dan IaaS. Het biedt developers een compleet ontwikkel- en implementatieplatform, inclusief hardware, software en infrastructuur. Het stelt gebruikers in staat om applicaties te bouwen, testen en implementeren zonder zich zorgen te maken over het onderliggende infrastructuurbeheer. Onder meer Microsoft Azure biedt PaaS-mogelijkheden aan.
- Software as a Service (SaaS) betekent dat applicaties via het internet aangeleverd en beheerd worden door een externe provider. Gebruikers krijgen toegang tot deze software via een webbrowser of app. Aan SaaS-oplossingen worden vaak abonnementsformules gekoppeld. Ze bieden automatische updates en schaalbaarheid. Zeker voor kleinere organisaties is SaaS aan te bevelen. De apps in de M365-suite zijn mooie voorbeelden van SaaS-oplossingen.
Een gedeeltelijke of volledige overstap naar de cloud biedt ook voor kleinere organisaties grote voordelen inzake flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenbesparing en beveiliging. Een succesvolle migratie vereist echter een zorgvuldige planning en heel wat expertise. Aurelium helpt u graag bij dit transformatietraject. Neem vrijblijvend contact op. Onze consultants helpen u met plezier verder.