Philippe Reinardts - 26 apr 2021

De voorbije jaren is het aantal cyberaanvallen binnen bedrijven sterk toegenomen, met een hoge piek in 2020. Phishing werd de uitverkoren methode van cybercriminelen om gebruikers over de hele wereld in de val te lokken. De persoon in kwestie ontvangt een e-mail of bericht met een link naar een valse website. Bij het inloggen worden de persoonsgegevens door een externe partij onderschept om er misbruik van te maken.  

Net in dat hoekje schuilt het grote gevaar van phishing, u kan als bedrijf uw infrastructuur nog zo goed beveiligen, uw eindgebruikers zijn vaak de “zwakste schakel” inzake security. Het is dan ook van essentieel belang dat u uw medewerkers bewust maakt van de gevaren van phishing en de nodige opleidingen voorziet om hen ertegen te bewapenen. Of maak gebruik van handige phishingsimulaties waarbij uw medewerkers al doende leren hoe ze niet in de val mogen trappen. In deze blog gaan we iets dieper in op deze trainingsmethode en meer bepaald de mogelijkheden van Phished. 

Wat is Phished? 

Phished is een IT-bedrijf uit Leuven dat begin deze maand uitgeroepen werd tot Tech Startup of the Year door Computable. Het startende bedrijf ontwikkelde een handig platform waar bedrijven gebruik van kunnen maken om hun medewerkers te trainen in het herkennen en ontwijken van phisingaanvallen. Het platform maakt daarbij gebruik van simulaties zodat gebruikers in een oefenomgeving zelf kunnen ontdekken wat phishing is en hoe moeilijk het soms is om de val te ontlopen.  

De innovatieve oplossing van Phished verstuurt volledig geautomatiseerde phishingsimulaties zonder dat u zelf iets hoeft te doen. Er wordt daarbij steeds rekening gehouden met de verschillende soorten phishing die in omloop zijn. Denk bijvoorbeeld aan spear phishing, smishing, CEO-fraude, enzovoort.  

Welke voordelen biedt deze innovatieve oplossing? 

Er bestaan wereldwijd natuurlijk ook andere aanbieders van phishingsimulaties, maar het grote voordeel van het Phished-platform is dat het ook Nederlandstalige mails uitstuurt die geloofwaardig overkomen. De meeste andere oplossingen die ter beschikking zijn, komen immers vaak te Amerikaans over wat de geloofwaardigheid en de doeltreffendheid van de simulaties in het gedrang brengt. 

Daarnaast biedt Phished ook nog enkele andere interessante voordelen: 
 

 • Het gaat om volledig geautomatiseerde simulaties wat ervoor zorgt dat u geen onnodige tijd verliest. 
   
 • Het platform stuurt verschillende soorten phishingaanvallen uit die representatief zijn voor de bestaande phishingmails die wereldwijd rondgaan. 
   
 • Phished gebruikt steeds gepersonaliseerde simulaties. Zo krijgt elke medewerker een steeds moeilijker te herkennen simulatie toegestuurd aangepast aan het individuele opleidingsniveau.  
   
 • Het platform genereert een geavanceerde rapportage over alle gebruikers en monitort ook steeds de security awareness van uw medewerkers. 
   
 • De simulaties van Phished zijn beschikbaar in 3 talen, namelijk: in het Nederlands, Frans en Engels 
   

Phished-dashboard

Samenwerking met Aurelium 

Als ervaren IT-bedrijf weten we dat security awareness in heel wat bedrijven nog een pijnpunt is. Een samenwerking met Phished leek ons dan ook een belangrijke stap in een verdere uitbreiding van onze dienstverlening: een betaalbare en onmisbare training in phishing. 

We hebben het platform van Phished ook zelf uitgetest op onze interne medewerkers. Zelfs een ervaren IT-medewerker kan zich immers al eens vergissen. Want vergeet niet: cybercriminelen passen hun vallen voortdurend aan waardoor de dreigingen alsmaar complexer worden. Zo kan een expert ter zake ook aan het twijfelen gebracht worden bij het herkennen van een phishingaanval. 

Wenst u meer informatie over de phishingsimulaties van Phished en de voordelen ervan voor uw bedrijf?Neem dan snel contact op met ons! Onze experts geven u graag de nodige informatie en bekijken samen met u de mogelijkheden voor uw organisatie.  

Contacteer ons