5 dec 2022
Gert Lambers

Volgens recent onderzoek van Unizo en imec is de helft van de Vlaamse kmo’s digitaal onvoldoende fit. De Scan Digitalisering die ze samen ontwikkelden screent ondernemingen op zes digitale domeinen. Om het label ‘fit’ te verdienen, moest er een voldoende behaald worden op minimaal vijf van de zes domeinen. Zou jouw onderneming slagen voor deze digitale fit-o-meter? En waarom zijn precies deze zes domeinen zo belangrijk? Je ontdekt het in deze blog!

Domein 1: Strategie

Beschikt jouw bedrijf over een digitale strategie? Organisaties met een deugdelijke digitale strategie werken namelijk sneller, efficiënter en doeltreffender. Zo kunnen ze hun klanten beter bedienen en groeien ze sneller.

Domein 2: Vaardigheden

Levert jouw bedrijf voldoende inspanningen om medewerkers digitale vaardigheden aan te leren? Investeren in opleidingen biedt twee grote voordelen: je medewerkers gaan er beter van presteren en hun werktevredenheid stijgt, met hogere retentiecijfers als gevolg. Twee vliegen in een klap, dus!

opleidingen

Domein 3: Klantendata

Worden klantendata in jouw bedrijf op een verantwoorde manier digitaal verzameld en opgeslagen? Organisaties die deze data digitaal verzamelen en analyseren kunnen sneller inspelen op veranderende klantenbehoeften. En klanten die sneller en beter geholpen worden zijn uiteraard gelukkiger. Verder kun je in een wereld waarin GDPR steeds belangrijker wordt maar beter op een verantwoorde manier met klantengegevens omgaan.

Domein 4: Interactie

Verloopt de communicatie met je klanten, leveranciers en medewerkers digitaal? Online communiceren met je klanten en andere stakeholders is vandaag onmisbaar. Je krijgt de kans om over je producten of diensten te praten én je ontvangt snelle feedback. De klantenbeleving verbetert als klanten online contact kunnen opnemen of meer informatie kunnen vinden.

Domein 5: Bedrijfstoepassingen

Gebruikt jouw bedrijf digitale tools voor ondersteunende activiteiten zoals ERP en CRM? Door bedrijfsprocessen te automatiseren en te digitaliseren reduceer je het papierwerk en bespaar je zeeën van tijd. Digitalisering zorgt er bovendien voor dat je meer inzicht krijgt in je processen en ze dus ook makkelijker kunt optimaliseren.

CRM

Domein 6: Cybersecurity

Wapent jouw bedrijf zich voldoende tegen cyberaanvallen? De kans dat een onderneming ooit getroffen wordt door een cyberaanval is nagenoeg 100%. Ook kmo’s hebben er alle baat bij om een sterk cyberveiligheidsbeleid uit te werken en zo de kans op en de impact van een aanval aanzienlijk te verkleinen. Want geef toe: je zit niet te wachten op bedrijfsdata die verloren gaan, netwerken die platliggen of hackers die losgeld vragen. Cybersecurity blijkt trouwens de achilleshiel van nogal wat Vlaamse kmo’s te zijn. Op dit domein botste de hogervermelde studie namelijk op het hoogste aantal onvoldoendes.

 

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij de digitale transitie van je onderneming? Contacteer ons vandaag nog!

Contacteer ons