Gert Lambers - 10 mei 2022

Met klassieke videobewaking kunt u de veiligheid op de werkplek in het oog houden, Maar slimme videoanalyse kan ook problemen voorspellen, zodat u ze kunt voorkomen!

Een wereld van verschil

Heel wat organisaties vertrouwen op videobewaking of CCTV-systemen om de veiligheid van werknemers te bewaken of om gebouwen, ruimtes en waardevolle informatie te beveiligen. Maar het is een arbeidsintensief proces dat niet altijd de beste resultaten oplevert. Gelukkig tilt slimme videoanalyse bewaking nu naar een hoger niveau. De integratie van Artificiële Intelligentie (AI) met videocamera’s maakt geautomatiseerde analyses, detectie en waarschuwingen vooraf mogelijk, wat de veiligheid van zowel medewerkers, gebouwen als data fors bevordert.

De klassieke videobewaking of CCTV maakt al lang deel uit van de veiligheids- en beveiligingsprocessen in heel wat organisaties, maar stuit op een aantal uitdagingen en beperkingen:

 • Er zijn mensen nodig om de videobeelden permanent te controleren en te analyseren. Mensen kunnen echter hun concentratie verliezen, waardoor belangrijke gebeurtenissen onopgemerkt blijven.
 • Er moet gigantisch veel beeldmateriaal worden opgeslagen, waarvan het merendeel nooit meer bekeken hoeft te worden.
 • De bewakingsoplossing begrijpt zelf niet wat er te zien is en kan u dus niet actief op de hoogte brengen van problemen.

Bewaking en analyse

Slimme videoanalyse combineert videobewakingstechnologie met algoritmen en AI, waardoor de technologie de situaties niet enkel registreert, maar ze ook begrijpt. Videoanalyse doet dus aan constante bewaking én analyse. Er worden enkel mensen gewaarschuwt als anomalieën, tekortkomingen, risico's of gevaren worden gedetecteerd.

Videobewaking

Veiligere werknemers

Bent u verantwoordelijk voor een complexe omgeving in bijvoorbeeld de productie of logistiek? Dan bent u zich ongetwijfeld bewust van de potentiële gevaren waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld, om nog maar te zwijgen van de wettelijke verplichtingen om te voldoen aan de richtlijnen voor gezondheid en veiligheid op de werkplek. Het gebruik van intelligente videoanalyses beschermt uw werknemers tegen een reeks gezondheids- en veiligheidsrisico's via aanpasbare, geautomatiseerde detectie. De technologie kan u ook helpen om iemand die gevaar loopt te lokaliseren en te identificeren. Hieronder vindt u enkele typische toepassingen voor de bescherming van werknemers:

 • Controle van de veiligheidsuitrusting: Controleer of werknemers de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals maskers, brillen, helmen, veiligheidsvesten, handschoenen en laarzen.
   
 • Afstandscontrole: Controleer of de vereiste afstand tussen werknemers onderling of tussen een werknemer en een machine wordt gerespecteerd.
   
 • Verhoog de veiligheid van wie alleen werkt: Bescherm werknemers die er alleen voor staan door lichaamsbewegingen die kunnen duiden op ziekte of letsel te herkennen en te classificeren. Zo kan u sneller ingrijpen.
   
 • Akoestische bewaking: Detecteer geluiden zoals alarmen of hulpkreten via de microfoons van beveiligingscamera’s en grijp tijdig in.
   
 • Spot mensen in gevaarlijke situaties: Detecteer werknemers die zich binnen een vooraf bepaalde uitsluitingszone bevinden of die zich tijdens een noodevacuatie in een gebouw bevinden.
   
 • Temperatuurcontrole: Analyseer warmtebeelden van mensen om te controleren of ze geen te hoge lichaamstemperatuur hebben. Zo kunt u personen die mogelijk ziek zijn scheiden van anderen om de verspreiding van infecties te voorkomen.
   
 • Hoestdetectie: Detecteer mensen die hoesten of niezen met behulp van microfoons van beveiligingscamera's om de verspreiding van infecties te helpen voorkomen.

Veiligere data en gebouwen

Intelligente videoanalyse verhoogt niet alleen de veiligheid van mensen, maar kan u ook helpen bij de beveiliging van ruimtes en het beschermen van belangrijke informatie of waardevolle eigendommen. Zo is videoanalyse ook uitermate geschikt voor de detectie van verdacht gedrag: dat wordt automatisch gesignaleerd aan het beveiligingsteam, zodat het snel kan ingrijpen.

Beveiligingsteam

Ook voor uw bedrijf

Met de geautomatiseerde videoanalyse op maat van Aurelium kunt u de gezondheid en veiligheid op de werkplek verhogen, de arbeidsomstandigheden verbeteren, de productiviteit opvoeren en uw merkreputatie beschermen. U kunt er ook uw data en eigendommen beter mee beschermen en er heel wat kosten mee besparen op het gebied van personeel en gegevensopslag.

 

Wil u meer weten over onze slimme videoanalyse? Contacteer ons dan snel!

Contacteer ons