Gert Lambers - 25 mrt 2024

Hoe verloopt de interne communicatie in uw organisatie? En hoe delen collega’s belangrijke informatie? Wellicht hebt u daar, zoals heel wat Belgische organisaties en bedrijven, een intranet voor.  

In veel gevallen is zo’n intern netwerk echter verouderd. Vaak wordt de technologie erachter niet langer ondersteund. Of is het te omslachtig en tijdrovend om het intranet up-to-date en relevant  
te houden. Hierdoor kunnen medewerkers niet, of niet snel genoeg, de informatie vinden die ze nodig hebben om hun werk te doen.  

Een modern en gebruiksvriendelijk intranet is gebouwd op technologie die medewerkers centraal plaatst. Een platform zoals SharePoint, bijvoorbeeld, maakt ze snel wegwijs in de digitale structuur van de organisatie en bevordert de interne communicatie. In deze blog lijsten we de concrete voordelen even voor u op. 

Betrek uw medewerkers nog meer

Een modern intranet is het portaal naar uw organisatie. Gebruikers krijgen er alle elementaire en nuttige informatie, van de visie en missie van de organisatie tot een helder inzicht in uw kernactiviteiten.  

Maar bovenal: uw intranet is de plek waar iedere medewerker zijn werkdag start. Een platform waarop ze dagvers nieuws en weetjes, recente hr-ontwikkelingen en alles wat ze moeten weten over relevante projecten in één oogopslag terugvinden. Laagdrempelig, toegankelijk en interactief. 

Het tijdperk van eenrichtingsverkeer vanuit de communicatie-, hr- of marketingafdeling is definitief voorbij. Een modern intranet geeft elke medewerker een forum waarop hij een bijdrage kan leveren aan het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Het verbindt collega’s, onderweg, thuis of op kantoor, en betrekt ze op elk moment van de dag nauwer bij de organisatie.

Werk efficiënter samen

Beter communiceren en informatie delen is maar een deel van het verhaal. Een doordacht intranet bevordert ook de samenwerking tussen medewerkers. Het biedt een glashelder, toegankelijk en actueel overzicht van afdelingen, collega’s en werkdocumenten op één centrale plek.

Nu hybride werken de norm is geworden, blijkt permanente toegang geen overbodige luxe. Zo integreert een intranet gebaseerd op Microsoft SharePoint naadloos andere Microsoft-applicaties — MS Teams, MS Office en Power Platform — en krijgt efficiënt samenwerken een nieuwe dimensie. Met functionaliteiten als gedeelde en goed beveiligde documentbibliotheken, co-auteurschap en versiebeheer legt u een stevige basis voor een betere samenwerking binnen uw bedrijf.

Zet de gebruiker centraal 

Content overload is een fenomeen waar we vandaag elke dag opnieuw tegenaan botsen. We zien zoveel over ons scherm rollen dat we de inhoud ervan niet meer verteerd krijgen. Als u wilt dat uw boodschap opgepikt wordt én aanzet tot actie, moet u dus meer uit de kast halen. 

Ooit was een intranet niet meer dan een naakte landingspagina waar medewerkers naartoe surften voor een link naar een andere pagina. Tegenwoordig ziet een intranet eruit als een professionele website met een volwaardige interface, afgestemd op de huisstijl van uw organisatie. Die herkenbaarheid versterkt de identiteit van de organisatie en stimuleert de betrokkenheid bij de gebruikers. 

SharePoint biedt bovendien het grote voordeel dat u er tools in kunt integreren die informatie op een dynamische manier aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een PowerBI-dashboard voor verkoopcijfers of een RSS-feed met het belangrijkste nieuws en een evenementenkalender uit uw sector. Wilt u medewerkers blijvend op de hoogte houden over de hot topics binnen de organisatie? Dan bouwt u makkelijk een Viva Engage-feed in, waarin iedereen conversaties kan volgen over de onderwerpen die hen interesseren. Kortom, u schept een interactieve omgeving op maat die élke medewerker geboeid houdt.

Pluk de voordelen van een modern intranet

Bij Aurelium zetten we de persoonlijke informatie- en communicatiebehoeften van onze klanten altijd voorop. Daarbij vertrekken we vanuit de eigenheden van elke organisatie. Op basis van die behoeften bouwen we gepersonaliseerde moderne intranetomgevingen binnen het Microsoft SharePoint-platform. Zodat u er maximaal de voordelen van plukt.   

Gebeurt er iets ingrijpends binnen uw organisatie? Wordt bijvoorbeeld de structuur van de afdelingen bijgestuurd of verandert de manier waarop u met klanten communiceert? Dan zorgen wij ervoor dat uw intranet dat meteen weerspiegelt, en elke werknemer mee is met uw verhaal. Dat bevordert de integratie in de organisatie, zorgt voor herkenbaarheid en verhoogt de betrokkenheid bij collega’s. 

Is het tijd voor een intranetupgrade? Of wilt u een nieuw intranet implementeren?

Neem vrijblijvend contact op met Aurelium. Onze consultants helpen u graag verder.  

Contacteer ons