Welke KMO droomt er niet van minder uit te geven en toch betere resultaten te behalen? Dankzij de virtualisatie van een deel van uw IT-infrastructuur komt u al aardig in de buurt.

Wat is virtualisatie?

Virtualisatie betekent dat de server wordt voorzien van een extra virtualisatielaag, die als het ware een buffer vormt tussen de fysieke hardware-infrastructuur en de applicaties die erop draaien. Uw applicaties worden daardoor hardware-onafhankelijk. Op die laag worden 'virtual machines' aangemaakt, zodat meerdere applicaties en besturingssystemen gelijktijdig naast elkaar op één fysieke server kunnen draaien.

Wat kunt u virtualiseren?

Er bestaan meerdere vormen van virtualisatie. Zo kunt u niet alleen servers virtualiseren, maar ook applicaties, storage, netwerken en desktops. Wat voor uw organisatie interessant is om te gaan virtualiseren, zal afhangen van hoe kritiek de verschillende onderdelen van uw IT-omgeving zijn voor uw bedrijfswerking en van uw ambities naar de toekomst toe.

Waarom virtualiseren?

Continuïteit

Sommige services en applicaties zijn cruciaal voor een organisatie. Wanneer deze niet optimaal beschikbaar zijn, kan dit al snel de goede bedrijfswerking in het gedrang brengen. De fysieke ontdubbeling van alle kritieke systemen kan een oplossing bieden, maar daar hangt dan weer een stevig prijskaartje aan vast.  Bovendien blijft uw bedrijf ook dan nog in grote mate afhankelijk van de onderliggende hardware.  

Virtualisatie doorbreekt deze afhankelijkheid van de fysieke infrastructuur en biedt daarom vaak de meest betrouwbare en kostenefficiënte oplossing.

Schaalbaarheid

Voor veel bedrijven is het ook moeilijk om de nodige hardwarecapaciteit voor de volgende jaren correct in te schatten. Het overschatten ervan leidt tot onnodige en dure hardware-investeringen. Virtualisatie maakt u minder afhankelijk van uw hardware, waardoor u makkelijker kunt schalen zonder zware kosten.

Consolidatie

Het zou zonde zijn om alle rekenkracht en het volledige geheugen van een server aan één applicatie of besturingssysteem te verspillen. Een belangrijk deel van de servercapaciteit zou dan onbenut blijven. Virtualisatie maakt het mogelijk om meerdere applicaties of besturingssystemen op één server te plaatsen. Door een beperkt aantal voor 80% te gaan gebruiken, vermindert u dus het aantal onderbenutte servers.

Efficiëntie

Deze optimale benutting van de hardware leidt tot een zeer welkome verhoging van de kostenefficiëntie. U moet immers minder fysieke machines aanschaffen en onderhouden, en bovendien ligt uw elektriciteitsrekening meteen ook een pak lager.

Compatibiliteit

De virtualisatielaag die tussen programma's of tussen software en hardware wordt geplaatst, zorgt ervoor dat die applicaties niet volledig moeten integreren met hun gastheer. Zo kunnen heel wat compatibiliteitsproblemen vermeden worden.

Is virtualisatie iets voor uw onderneming?

Virtualisatie is een verstandige, toekomstgerichte investering. Een geoptimaliseerde virtualisatie is niet alleen een kostenefficiënte oplossing. Ze verhoogt bovendien de beschikbaarheid van de systemen, garandeert meer continuïteit en vermindert mogelijke compatibiliteitsproblemen.

Onze specialisten kunnen u hierbij perfect adviseren en begeleiden. Neem vrijblijvend contact op om samen te bekijken hoe virtualisatie uw bedrijf kan optimaliseren. 

Contact opnemen