9 apr 2021
Erik Moreau

Het kan haast niet anders of u vernam ook het nieuws over de kwetsbaarheid in Microsoft Exchange server en het misbruik daarvan door hackers. Begin maart kondigde Microsoft aan een veiligheidslek in Exchange Server te hebben ontdekt. Om dat lek te dichten werden de nodige updates voorzien en beschikbaar gesteld via een patch. Helaas was het al te laat, Chinese overheidshackers maakten misbruik van het veiligheidslek en hackten de systemen van heel wat bedrijven wereldwijd.

Toen het nieuws bekend werd, werd wereldwijd aangeraden om meteen de Exchange Server patch uit te voeren ter bescherming tegen een cyberaanval of hacking. Helaas werkte het uitvoeren van de ontwikkelde patches niet voor iedereen. Er waren namelijk bedrijven waar de inbreuken al hadden plaatsgevonden, voordat de patch werd uitgevoerd . Dit benadrukt nog maar eens het belang van een goede IT-strategie en het up-to-date houden van uw IT-infrastructuur.

De juiste IT-strategie is key 

Al te vaak concentreren bedrijven zich op de mogelijkheden van bepaalde soft- of hardware zonder erbij stil te staan of dergelijke IT-technologieën wel passen bij de bedrijfsstrategie en -doeleinden. Dat resulteert dan in onnodige investeringen en een chaotische bedrijfswerking. Daarnaast is er in heel wat bedrijven te weinig aandacht voor het beveiligen van de gehele IT-infrastructuur. Is de aanwezige beveiliging bijvoorbeeld wel voldoende voor de laatste nieuwe evoluties in cybercriminaliteit? 

IT vormt het kloppend hart van uw bedrijf, alle bedrijfsprocessen steunen immers op systemen en platformen. Daarnaast kan het ook een belangrijke strategische meerwaarde zijn voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Het is dan ook van cruciaal belang om een goede strategie uit te denken waarop u uw organisatie kan bouwen. Het omschrijft immers hoe IT gebruikt zal worden om uw bedrijf te ondersteunen, bij het behalen van de vooropgestelde doelstellingen en het bereiken van bedrijfsgroei.  

IT-securitystrategie vormt een belangrijk onderdeel van de algemene strategie en dat belang wordt steeds groter, gezien de groei in cyberaanvallen. Cybercriminelen weten steeds beter hoe ze de zwakke plekken van een bedrijf moeten aanvallen om te krijgen wat ze willen, of het nu gaat om data of geld. We zagen het voorbije jaar ook een duidelijke verandering in de complexiteit van de aanvallen.  Dat maakt het eens zo belangrijk om niet alleen een ervaren IT-team ter beschikking te hebben, maar ook de juiste securitystrategie te hanteren om uw bedrijf zo efficiënt mogelijk te beschermen tegen dreigingen en datalekken. 

De juiste IT-strategie: 

 •  Zorgt ervoor dat u optimaal gebruikt maakt van de aangeworven technologieën 

 • Kan u helpen bij het zich onderscheiden van uw concurrentie 

 • Zorgt ervoor dat u voldoet aan de behoeften van uw bedrijf en deze stimuleert 
   

De juiste IT-securitystrategie: 

 • Kan een onderscheidende factor zijn in de concurrentie wanneer klanten en consumenten producten, diensten en zakenpartners selecteren 

 • Kan kritieke data en IT-infrastructuur beschermen tegen diefstal, cyberaanvallen en andere risico’s, en elimineert daarmee ook de bijhorende kosten en verliezen 

 • Beperkt de negatieve impact van een eventuele aanval 

Waarom uw IT-infrastructuur steeds up-to-date houden? 

Heel wat bedrijven kampen met een IT-infrastructuur die niet up-to-date is, wat helaas ernstige gevolgen kan hebben op vlak van productiviteit en security. Denkt u bijvoorbeeld aan het gebruik van legacy IT-systemen die niet meer voldoen aan de noden van het bedrijf en de compliancy. Of het gebrek aan een sterke beveiliging voor de IT-infrastructuur wat het risico op dataverlies en cyberaanvallen sterk verhoogt. Daarnaast vereist telewerk ook de nodige nieuwe IT-infrastructuren om efficiënt op afstand te kunnen samenwerken. Het voortdurend verbeteren van uw IT-infrastructuur is dus een absolute noodzaak. 

Niet helemaal overtuigd? Dan sommen we graag nog enkele interessante voordelen op van een IT-infrastructuur die steeds up-to-date is: 

 • Het verminderen van downtime veroorzaakt door defecten en storingen van verouderde of niet geüpdatete IT-systemen. 
   
 • Voortdurende beschikbaarheid van uw IT-omgeving. 
   
 • Sterke IT-security waardoor het risico op dataverlies of een cyberaanval vermindert. De kans dat uw bedrijf dan slachtoffer wordt van een kwetsbaarheid zoals die in Microsoft Exchange, is een stuk kleiner. 
   
 • Verhoging van de productiviteit van uw werknemers door een veilige en sterk uitgebouwde IT-infrastructuur. 
   
 • Kostenbesparing door onder meer minder downtime, efficiëntere werking van uw medewerkers en het niet voortdurend vervangen van IT-systemen. 
   
 • Schaalbare oplossingen die naadloos aansluiten bij de noden van uw bedrijf. 

Belang van een goede IT-partner 

Het is niet voor elk bedrijf vanzelfsprekend om de nodige expertise in huis te halen of de nodige tijd te voorzien om een IT-strategie op te stellen en de IT-infrastructuur te allen tijde up-to-date te houden. Daarom is het belangrijk dat u beroep kan doen op een goede IT-partner. Een professionele partner in IT kan zich over bovenstaande zaken ontfermen zodat u zich niet langer zorgen hoeft te maken om dataverlies of een onveilige of kwetsbare IT-omgeving. 

We kunnen dit het best illustreren aan de hand van de gebeurtenis met Microsoft Exchange. We werken steeds proactief aan de IT-infrastructuur van onze klanten, zodat die up-to-date en optimaal beveiligd is. Toen het nieuws van de kwetsbaarheid in Exchange bekend raakte, gingen we meteen aan de slag voor onze klanten en zorgden we ervoor dat ze geholpen werden met het veiligstellen van hun IT-infrastructuur. 

Een ervaren IT-partner kan dus een enorme meerwaarde zijn voor uw bedrijf door strategisch mee te denken en operationele IT-taken uit te voeren (zoals security patches). Een IT-partner is meestal ook sneller op de hoogte van kwetsbaarheden en kan snel ingrijpen wanneer er zich problemen voordoen. U beschikt dus over de nodige expertise en hulp zodat uw bedrijfsdata geen gevaar loopt. 

Wenst u te weten hoe veilig uw IT-infrastructuur precies is, wat de zwakke punten binnen uw IT-omgeving zijn en hoe u op een doeltreffende manier kan genieten van digitale bescherming? Vraag dan nu de Aurelium Security Audit aan! 

Hoe veilig is uw ICT-infrastructuur? Vraag een Security Audit aan.