Gert Lambers - 27 nov 2019

Het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn dat we op een heel andere manier werken dan pakweg tien of twintig jaar geleden. Niet alleen evolueerde de technologie, ook onze noden en behoeften zijn sterk veranderd. We willen flexibeler kunnen werken vanop om het even welke locatie en om het even welk toestel. De grenzen tussen werk en privé vervagen steeds meer en werknemers kiezen vaker zelf hun werkuren. Happiness at work wordt steeds prominenter in dit verhaal.

Om aan deze nieuwe wensen te voldoen moeten werkgevers op technologisch vlak mee evolueren. Bedrijven moeten werknemers de nodige tools aanreiken om op afstand vlot met elkaar te kunnen communiceren en samenwerken. Hierdoor ontstaat een geheel nieuw idee van de ideale werkplek, namelijk de digital workplace. In dit artikel staan we even stil bij dit gegeven en leggen we u uit waarom een dergelijke technologisch onderbouwde werkplek de toekomst is.

Wat verstaan we onder de digital workplace?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een digital workplace? Met digital workplace bedoelen we eigenlijk niets anders dan de digitale werkomgeving waar werknemers alle informatie en de nodige tools terugvinden die ze nodig hebben om hun taken efficiënt uit te voeren. In een digital workplace kunnen collega’s snel en eenvoudig informatie delen, samen discussiëren of aan documenten werken.

De digital workplace is dus een digitale plek waar technologie, informatie en samenwerking elkaar ontmoeten. Eén van de meest gebruikte digital workplaces is Microsoft Teams, de Office 365-applicatie van Microsoft die vlotte communicatie en efficiënt werken in teamverband centraal zet.

Waarom is de digital workplace de toekomst?

Er zijn verschillende redenen die de stijgende populariteit van een gecentraliseerde digital workplace verklaren:

 • Beveiliging van gegevens
  Steeds meer werknemers maken gebruik van hun eigen toestellen om hun professionele taken uit te voeren wanneer ze op locatie zijn. Denk daarbij aan het versturen van e-mails met de smartphone of tablet - vaak privé toestellen die ook ingezet worden om efficiënter te kunnen werken. Het beveiligen van belangrijke en gevoelige bedrijfsdata is een uitdaging. De digital workplace biedt de nodige beveiliging voor dreigingen van buitenaf, iets dat ook in de toekomst prominent aanwezig zal blijven.
   
 • Op maat gemaakte tools en gepersonaliseerde aanpak
  Verschillende medewerkers hebben verschillende behoeften en dat geldt ook voor de verscheidenheid aan functies binnen een bedrijf. Elke werknemer heeft nood aan specifieke tools om zijn job zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, of dat nu op kantoor is of van thuis uit. Een digital workplace biedt hen een waaier aan specifieke, gepersonaliseerde applicaties en oplossingen die hen helpen om hun taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren.
   
 • Time management
  Heel wat studies wijzen uit dat werknemers gemiddeld enkele uren per werkdag verliezen aan het zoeken naar de juiste informatie en allerlei andere afleidingen. In een tijdperk waar tijd steeds kostbaarder is, is een goed time management en een efficiënte manier van werken cruciaal. Een digital workplace verzamelt alle informatie op één plek zodat werknemers sneller de juiste bestanden terugvinden. Daarnaast zorgen de samenwerkingstools in de digitale werkomgeving voor een tijdbesparende en vlotte samenwerking tussen medewerkers én betrokken externe partijen.

Men verliest bovendien geen tijd meer met onnodige verplaatsingen naar kantoor om te vergaderen en medewerkers kunnen hun tijd zelf indelen. Dit laatste is een belangrijke eis van heel wat jonge werknemers. De nood aan flexibel werken zal ook in de toekomst een cruciale factor blijven.
 

Bent u nieuwsgierig naar wat een digital workplace, zoals Microsoft Teams, voor uw bedrijf kan betekenen? Schrijf u dan nu in voor onze Microsoft Teams workshop en ontdek de voordelen van de digital workplace.

Schrijf in voor een gratis Microsoft Teams Workshop