Marco Cicarelli - 28 sep 2020

Voor de eerste keer ooit organiseerde Microsoft zijn jaarlijkse conferentie ‘Ignite’ volledig digitaal. Naar goede gewoonte waren wij ook van de partij, maar gewoon vanuit onze eigen woonkamer. Er werden allerlei interessante nieuwigheden aangekondigd, in dit artikel doen we onze top 10 van nieuwe features in M365 uit de doeken. Niet alles is al meteen beschikbaar, maar zo weet u alvast wat u te wachten staat.

Nieuw in Microsoft Teams

Microsoft Teams is voor velen dé tool bij uitstek om online te vergaderen, zeker nu. Daarom zet Microsoft heel erg in op het verbeteren van de ‘Meetings’ functionaliteiten in Teams. Tijdens ‘Ignite’ lag de focus vooral op het organiseren van webinars en opleidingen – iets wat meer en meer digitaal gedaan wordt, aangezien het samenbrengen van grote groepen mensen op dit moment niet altijd even eenvoudig (en veilig) is, en er in het onderwijs ook naar nieuwe manieren wordt gezocht om digitaal les te geven.

1. Custom Layouts

Met ‘Custom Layouts’ kan u er binnenkort voor zorgen dat u als presentator bij uw slides verschijnt. Zo hoeven deelnemers niet meer te kiezen of ze de slides of de presentator willen zien, maar kunnen ze beiden tegelijkertijd zien. Dat maakt een webinar of training ook veel persoonlijker en aangenamer voor de deelnemers.

Deze feature is later dit jaar beschikbaar.

2. Breakouts Rooms

‘Breakout Rooms’ sluit daar mooi bij aan. Deze feature stelt u in staat om de deelnemers van een meeting op te splitsen in kleinere groepen. Als presentator kan u dan bij elke groep ‘langsgaan’ om even mee te volgen of vragen te beantwoorden.

Deze feature is later dit jaar beschikbaar.

3. Webinar Registration and Reporting

Er komt heel wat kijken bij het organiseren van een webinar. Om het u gemakkelijk te maken, kan de registratie binnenkort ook afgehandeld worden in Teams. Deelnemers zullen zich kunnen registreren via een landingspagina die u aanmaakt, en u zal hen ook geautomatiseerde mails met informatie over de webinar kunnen sturen. Na afloop kan u dan een gedetailleerd dashboard raadplegen over het engagement van uw deelnemers.

Deze features zijn later dit jaar beschikbaar.

Ignite 2020 tweet

Microsoft beloofde ook een API te voorzien, maar communiceerde nog geen release date. Via de API zou data van webinars doorgestuurd kunnen worden naar een marketing of CRM platform – iets wat voor veel bedrijven een groot pluspunt zou zijn.

4. Teams Templates

Teams Templates (of sjablonen) helpen u om sneller en gemakkelijker nieuwe teams aan te maken. De templates die standaard meegeleverd worden, zijn gebaseerd op specifieke scenario’s (zoals ‘event management’ en ‘crisisrespons’) en sectoren (zoals een ziekenhuisafdeling of een bankfiliaal). Elke template bevat vooraf gedefinieerde kanalen en apps.

Naast de standaardtemplates, kunnen beheerders ook eigen templates aanmaken in de Admin Console, volledig afgestemd op de organisatie.

Deze feature is nu al beschikbaar.

5. ‘New conversation’ knop in kanalen

Het is maar een kleine aanpassing, maar ze werd enthousiast onthaald in de Microsoft community: onderaan elk kanaal, staat nu een knop ‘New conversation’ (of ‘Nieuw gesprek’). Vroeger stond er op diezelfde plek gewoon een tekstvak. Daardoor maakten veel gebruikers die wilden antwoorden op een bestaande conversatie, elke keer een nieuw gesprek aan. Een hele verbetering op vlak van gebruiksgemak!

Deze feature is nu al beschikbaar.

6. Lists

Teams is weer een handige app rijker: met ‘Lists’ kan u lijsten aanmaken en beheren. Zo kan u bijvoorbeeld gemakkelijk openstaande issues opvolgen, contacten bekijken of een inventaris opmaken. Selecteer ‘Tabblad toevoegen’ in eender welk kanaal en klik daarna op ‘Lists’ (of ‘Lijsten’). Voeg een bestaande teamlijst toe of maak een nieuwe lijst aan, al dan niet op basis van een sjabloon.

Deze feature is nu al beschikbaar, zowel op desktop als in de mobile app. 

Nieuw in Microsoft 365

Onze top 10 bestond tot nu toe enkel uit nieuwigheden in Microsoft Teams, maar er werden op ‘Ignite’ ook een aantal interessante features aangekondigd voor andere applicaties van het Microsoft 365 platform.

7. Microsoft Stream

Stream is de ‘intelligente’ video streaming service van Microsoft. Hiermee kunnen gebruikers “even gemakkelijk video’s creëren, delen en ontdekken als Office-documenten”. Stream bestaat al een tijdje, maar maakt vanaf nu deel uit van Microsoft 365. Tijdens ‘Ignite’ werden er heel wat nieuwe features aangekondigd. Hieronder de belangrijkste:

  • Meetingopnames uit Teams worden opgeslagen in Microsoft 365, zodat ze bewaard worden in OneDrive en SharePoint (net zoals andere Office bestanden). Zo kunnen ze gemakkelijker gedeeld worden.
  • In navolging daarvan, kunnen video’s op dezelfde manier gedeeld worden als alle andere bestanden in M365. Gebruikers zullen de optie hebben om een video te delen met groepen of specifieke mensen binnen en zelfs buiten de organisatie, gebaseerd op het beleid dat bepaald wordt door de admin.
  • Video’s zoeken kan nu ook via Microsoft Search. Momenteel alleen nog aan de hand van de naam en metadata van de video, maar binnenkort kan er ook gezocht worden in de transcripts.
  • Stream komt naar mobile dankzij de app voor iOS en Android. Daarmee kan u korte video’s opnemen en uploaden op een veilige manier (er worden geen bedrijfsvideo’s bewaard in de camera roll).

Deze features zijn nu al beschikbaar.

8. Microsoft Search

Met Microsoft Search kan u zoeken in bestanden, conversaties, etc. binnen alle Microsoft 365 applicaties. Search is een krachtige tool die efficiënt werken promoot en dus heel wat aandacht kreeg tijdens ‘Ignite’. De belangrijkste nieuwigheden:

  • ‘People-centric Search’ stelt u in staat om de zoekresultaten te filteren op een specifiek persoon, zodat u enkel de resultaten te zien krijgt die aan die persoon gelinkt zijn.
  • ‘Conversation Search’ zorgt ervoor dat u binnenkort gesprekken uit Teams, Outlook en Yammer zal zien opduiken onder de ‘Conversations’ tab in de zoekresultaten.
  • ‘Image Search’ interpreteert wat er op uw afbeeldingen staat, zodat u relevantere resultaten te zien krijgt bij het zoeken naar een afbeelding.

Deze features zijn later dit jaar beschikbaar.

9. ‘Share To’ functionaliteit in Yammer & SharePoint

Als er belangrijk nieuws gedeeld wordt, is het essentieel dat al uw medewerkers daarvan op de hoogte zijn. Met de nieuwe ‘Share To’ functionaliteit in Yammer en SharePoint kan u met één klik nieuwsberichten en aankondigingen delen via SharePoint, e-mail, Teams en Yammer. Zo maakt u belangrijke informatie zichtbaar en toegankelijk voor iedereen in uw organisatie.

Deze feature is nu al beschikbaar.

10. Power Platform in Teams

Het Power Platform, waar Power BI deel van uitmaakt, wordt nu ook geïntegreerd in Teams. Dat maakt het gemakkelijker om data te delen binnen uw organisatie. Medewerkers kunnen alle belangrijke dashboards en reports terugvinden op één centrale plaats en snel nieuwe datavisualisaties aanmaken, rechtstreeks in Teams. Dashboards en reports die in Teams zitten, kunnen gebruikt worden in kanalen, chats en meetings.

Meer details over deze feature worden later dit jaar bekend gemaakt.
 

Heeft deze lijst aan nieuwe features uw interesse gewekt? Contacteer ons voor meer informatie over Microsoft 365 of volg een infosessie over Microsoft Teams en laat onze experts u door deze productiviteitsapp gidsen.

Download het gratis "Teams in uw KMO" eBook.