Kris Heyvaert - 20 aug 2020

Bedrijven schakelen steeds vaker over van hun fileserver naar de cloud, en daar zijn ook verschillende redenen voor. Zo’n fileserver is immers niet meteen handig in onderhoud en ruimte, maar voldoet ook steeds minder aan de normen van de huidige manier van werken. Werkgevers hanteren vaker een locatieonafhankelijke werkmethode zodat hun medewerkers de kans krijgen om thuis of op locatie te werken en dat vanop om het even welk toestel.

Om hen daarin te ondersteunen is een flexibele IT-infrastructuur nodig die hen niet alleen de juiste tools biedt, maar ook toegang tot de nodige documenten geeft en samenwerking stimuleert. Op die manier hebben de werknemers alles wat ze nodig hebben om hun job naar behoren uit te kunnen voeren, de productiviteit op niveau te houden en dat alles met de flexibiliteit die ze wensen.

Nu, we geven met deze intro al op subtiele wijze enkele voordelen van een overstap van fileserver naar de cloud prijs, maar we willen er in deze blog graag toch nog wat dieper op ingaan. Daarnaast behouden we ook het liefst een kritische blik en geven we u graag ook enkele aandachtspunten mee.

Klaar voor de eerste stap naar de cloud? Schrijf u dan in voor onze gratis Sharepoint infosessies.

Voordelen overstap naar de cloud

De voordelen van een overstap naar de cloud zullen u misschien niet geheel onbekend meer zijn, toch zetten we de belangrijkste nog graag even voor u op een rijtje:

Flexibel en schaalbaar

Overstappen van uw fileserver naar de cloud betekent kiezen voor een flexibele en schaalbare oplossing voor uw IT. De cloud biedt u tenslotte de kans om uw tools en cloud oplossingen te schalen naar de behoeften van uw bedrijf. Kent uw organisatie een sterke groei, dan is het eenvoudig om uw rekenkracht, geheugen en applicaties uit te breiden. Hetzelfde geldt voor het inkrimping van bepaalde aspecten van uw cloudinfrastructuur.

Daarnaast biedt de cloud ook heel wat flexibiliteit voor uw bedrijf en werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan locatieonafhankelijk werken en de mogelijkheid om externen aan het werk te laten met eigen materiaal binnen uw netwerk. Bovendien zijn de verschillende aanpassingen en uitbreidingen in de cloud vaak opties die je eenvoudig aan of uit kan zetten.

Geen onderhoud en weinig technische kennis

Het spreekt voor zich dat onderhoud niet bepaald een struikelblok vormt bij het gebruik van de cloud aangezien er geen hardware is om te na te kijken en te vervangen. Dit in tegenstelling tot uw eigen fileserver die u regelmatig moet controleren en onderhouden om steeds een optimale werking te behouden.

Voor een IT-infrastructuur in de cloud heb je bovendien ook geen uitgebreide technische kennis nodig. Voor de meeste cloudoplossingen is er immers een cloud provider die dergelijke, technische zaken in handen heeft.

Beveiligde IT-infrastructuur

De grootste cloudproviders investeren heel wat resources in het beveiligen van hun cloudoplossingen, meer dan een gemiddeld bedrijf zou kunnen investeren. In de meeste gevallen is de cloud dan ook veiliger dan uw eigen fileserver, maar u doet er toch goed aan om de security services en maatregelen van een cloud provider na te gaan alvorens in te tekenen op een cloudomgeving.

Efficiënte back-up

Een ander belangrijk voordeel van cloudcomputing is een goed en automatisch back-upsysteem dat steeds de bedrijfscontinuïteit van uw organisatie garandeert. Hier valt tevens ook disaster recovery onder.

Stimuleert en ondersteunt samenwerking

Het laatste cruciale voordeel van een overstap naar de cloud is dat het samenwerking tussen uw medewerkers en externen stimuleert en vereenvoudigt. Dit is een absolute must wanneer u telewerken in uw bedrijf gangbaar maakt. Zo kunnen uw teams gebruik maken van de optie versiebeheer, met verschillende personen tegelijkertijd samenwerken aan één en hetzelfde document en is het delen van bestanden zowel intern als extern nog nooit zo eenvoudig geweest.

Van fileserver naar de cloud

Aandachtspunten van fileserver naar cloud

Nu, we zouden het hierbij kunnen laten en u in de waan laten dat het met de cloud altijd smooth sailing is, maar we willen u toch graag wijzen op enkele belangrijke aandachtspunten wanneer u denkt aan een overstap naar de cloud:

Internet is key

Het grootste aandachtspunt voor werken in de cloud is dat een vlotte en betrouwbare internetverbinding een absolute must is. Is die er niet, dan zullen uw werknemers niet geheel kunnen profiteren van alle voordelen die de cloud hen kan bieden.

Een overstap betekent verandering

Zoals dat gaat met overstappen naar een nieuw systeem, vergt de cloud een nieuwe manier van werken en dus ook een geheel nieuwe gedragsverandering van uw werknemers. In de meeste gevallen zullen de vele voordelen van de cloud hen wel overtuigen en motiveren om zich aan te passen, maar u doet er goed aan hiermee rekening te houden wanneer u een overstap plant. Specifieke opleidingen over bepaalde cloudoplossingen en tools kunnen daar zeker bij helpen.

Juridische bedenkingen

Wanneer u met uw gehele IT-infrastructuur overstapt naar de cloud, heeft dit natuurlijk ook een effect op bepaalde juridische zaken binnen uw bedrijf. GDPR is daar een belangrijk voorbeeld van. Uw bedrijfsdata staan immers niet langer meer binnen uw kantoormuren, maar in de cloud van uw provider, die vaak niet hun oorsprong hebben in België.

Maatwerk of standaardoplossingen

Een overstap naar de cloud dient steeds goed overwogen te worden: wat zijn de noden van uw bedrijf en welk type cloud of welke cloudservices zijn daar het meest geschikt voor. Heeft uw onderneming voordeel uit puur maatwerk of zijn standaardoplossingen meer dan voldoende om uw medewerkers te faciliteren en de productiviteit binnen uw bedrijf te verhogen?

Zo, nu we de voordelen en nadelen van een overstap van fileserver naar de cloud even op een rijtje hebben gezet, kan u dit even laten bezinken en vooral bekijken wat voor uw bedrijf de meest ideale oplossing is. Bovendien kan u natuurlijk steeds bij ons terecht voor een juiste analyse of gepast advies.
 

Wenst u toch de extra mogelijkheden van een efficiënte cloudoplossing te ontdekken? Schrijf je dan nu in voor een gratis SharePoint infosessie en neem de eerste stap richting de cloud. Of duik in de tussentijd alvast in ons eBook "Sharepoint voor KMO's" voor meer informatie over dit onderwerp.

Download het gratis "SharePoint voor KMO's" eBook.