19 apr 2022
Gert Lambers

Technologieën van de vierde industriële revolutie worden betaalbaarder, waardoor hightech bedrijfsprocessen ook toegankelijk worden voor minder grote bedrijven. Ontdek alvast onze oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie!

 

Grote spelers in de maakindustrie en de engineering investeren al een tijdje in technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), het industriële IoT, Machine Learning (ML) en robotica. Daarmee digitaliseren ze hun productieprocessen en bouwen ze slimme fabrieken. Voor kleinere spelers waren de vereiste investeringen echter niet haalbaar, waardoor ze worstelden om bij te blijven. Gelukkig zijn de prijzen voor die technologieën aan het dalen, waardoor ook zij hun processen kunnen verbeteren en efficiënter maken.

Industrie 4.0

Industrie 4.0 - ook bekend als de vierde industriële revolutie - staat voor de voortdurende transformatie en digitalisering van productieprocessen met behulp van big data, data-analyse en IoT-apparaten. Dit leidt tot meer automatisering, een betere connectiviteit en communicatie, meer zelfmonitoring en betere probleemanalyses zonder menselijke tussenkomst. Fabrieken die zulke processen integreren kunnen massaproducten van een betere kwaliteit tegen een lagere productieprijs maken.

Het elimineren van menselijke fouten door automatisering en het afleiden van bruikbare inzichten uit productielijngegevens zijn van cruciaal belang voor het verbeteren van het rendement en de productiekwaliteit. Kwaliteitsinspectie met behulp van video blijkt hier erg goed te werken.
 

Insdustry 4.0

Digitale consistentie

Afwijkingen in het fabricage-, productie- of assemblageproces (zoals slecht gemaakte onderdelen, beschadigde items of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen) kunnen leiden tot vertragingen, eindproducten van mindere kwaliteit, dure herbewerkingen en milieu- of veiligheidsrisico's.

In veel gevallen hangt het opsporen van anomalieën voordat ze problemen veroorzaken af van visuele kwaliteitsinspecties, meestal door inspecteurs van vlees en bloed. De aard van het proces bepaalt waar de inspecteurs op letten:

  • Papier, stof of metalen oppervlakken: zijn ze glad en vrij van gebreken?
  • Onderdelen of containers: is er sprake van beschadiging, onvolmaaktheden of verontreinigde onderdelen?
  • Schroeven, moeren en bouten: zijn ze allemaal aanwezig en correct geplaatst?

Iedereen die een repetitieve taak uitvoert - dus ook iemand die visuele inspecties doet - kan vermoeid, verveeld of afgeleid raken. En naarmate de productieprocessen complexer worden, stijgt ook de kans op menselijke fouten. U kunt ze vermijden door softwareoplossingen voor videoanalyse in te zetten. Concreet: slimme camera's in combinatie met AI. Automatische visuele kwaliteitsinspecties dus, die daarmee efficiënter worden uitgevoerd dan door mensen. Videocamera’s kunnen bovendien 24 uur per dag werken, zodat u geen inspecteurs moet inzetten. U bespaart dus ook fiks op de personeelskosten.

Nog een voordeel van videoanalyse: u kunt uw visuele kwaliteitsinspectiegegevens opslaan en bijhouden. U hoeft deze gegevens dus niet per se in realtime te controleren en vergelijken, maar kunt ze ook op langere termijn analyseren om zo uw processen te verbeteren.
 

kwaliteitscontrole

Visuele kwaliteitsinspectie

Aurelium biedt een oplossing die niet enkel op AI en slimme videocamera’s is gebaseerd, maar ook machine vision en deep learning integreert om kritieke visuele inspectieprocessen te automatiseren.

Met onze oplossing kunt u:

  • defecten, vreemde voorwerpen en verontreinigingen identificeren en opsommen;
  • de ernst van elke geïdentificeerde anomalie inschatten;
  • verschillende producten herkennen door te controleren op barcodes of etiketten;
  • uw processen controleren met behulp van een real-time dashboard dat ook lange termijnstatistieken biedt.

Klaar voor de vierde industriële revolutie?

Een intelligente oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie - afgestemd op de behoeften van uw bedrijf - kan u helpen de kwaliteit, efficiëntie en voorspelbaarheid van uw industrieel proces te verhogen. Onze oplossing levert niet alleen nauwkeurigere en consistentere inspectieresultaten dan menselijke inspecteurs ooit kunnen bereiken, maar zet u ook op het spoor van automatisering en digitalisering.

 

Wenst u meer te weten over onze oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie? Contacteer ons dan snel!

Contacteer ons