23 mrt 2021
Kris Heyvaert

Bedrijfsprocessen vormen het kloppend hart van elke organisatie. Het omvat alle activiteiten die op dagelijkse basis uitgevoerd worden om uw bedrijfsdoelstellingen te behalen en een efficiënte interne werking van uw bedrijf te garanderen.

Helaas kampen heel wat bedrijven met een vastgeroeste productiviteit door manuele bedrijfsprocessen die niet erg efficiënt zijn. Het voortdurend verbeteren van deze bedrijfsprocessen is dan de oplossing, maar de weg ernaartoe is niet zonder moeilijkheden. In deze blog willen we dan ook graag dieper ingaan op enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee bedrijven te maken krijgen omtrent business process management.

Moeilijk te definiëren bedrijfsprocessen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar niet elk bedrijf is in staat om de verschillende bedrijfsprocessen goed in kaart te brengen. Vaak gaat het om activiteiten die werknemers als gewoonte ervaren en er niet meteen bij stilstaan. Het kan gaan om document management, beheer van e-mails, het aanvragen van vakantiedagen, enzovoort.

Het kan helpen om een passend antwoord te zoeken op bepaalde kernvragen, zoals de dagelijkse activiteiten van uw werknemers, het onder de loep nemen van gekende strubbelingen en dergelijke.

Tijdrovende activiteiten en risico op menselijke fouten

De digitalisering is al een tijdje aan de gang, maar toch beschikken nog heel wat organisaties over manuele processen. Niet meteen efficiënt, want dergelijke bedrijfsprocessen zijn niet alleen tijdrovend, ze verhogen ook het risico op menselijke fouten. Zeker bij repetitieve taken is de kans op fouten groot door de voortdurende herhaling en het opgebouwde automatisme. Uw medewerkers behouden moeilijker hun focus op taken die ze met de regelmaat van de klok moeten uitvoeren.

Verschil in tempo en werkwijze van bedrijfsprocessen

Ook een verschil in werkwijze kan bedrijfsprocessen vertragen of verhinderen. De ene medewerker is in staat meerdere taken uit te voeren op een halve dag terwijl zijn collega daar langer over doet. Door het gebrek aan een uniforme manier van werken zullen dergelijke verschillen een ernstige impact hebben op uw algemene productiviteit en bijgevolg het succes van uw bedrijf.

Automatisering van bedrijfsprocessen kan de oplossing zijn

Om bovenstaande problemen het hoofd te bieden, kan u best investeren in een efficiënter business process management door automatisering van uw bedrijfsprocessen. Het automatiseren van uw dagelijkse interne processen biedt immers enkele niet te miskennen voordelen:

  • Het helpt u om fouten te vermijden.
  • Het kan de productiviteit van uw bedrijf verhogen. Repetitieve taken kunnen sneller en efficiënter uitgevoerd worden en dat terwijl uw werknemers zich kunnen concentreren op de kerntaken van uw organisatie.
  • U behoudt controle over alle bedrijfsprocessen en geniet van een betere bedrijfswerking.
  • Procesautomatisering breng structuur binnen uw bedrijf wat leidt tot efficiënter werken.
  • Het biedt u de nodige inzichten om betere beslissingen te maken voor een succesvolle toekomst.
  • Het zorgt voor een schaalbare interne werking over verschillende bedrijfslocaties en afdelingen heen.
  • Het automatiseren van uw bedrijfsprocessen kan ook een kostenbesparing opleveren. Natuurlijk moet u investeren in de juiste middelen, maar door het sneller en consistenter uitvoeren van taken, bespaart u op het einde van de rit toch wel wat. Zeker als u de vermindering in menselijke fouten en het efficiënter inzetten van uw werkkrachten meerekent.

Microsoft ontwikkelde daarom verschillende automatiseringsmogelijkheden binnen O365. Enkele voorbeelden hiervan zijn de verschillende opties binnen Outlook, Microsoft Teams, SharePoint en Power BI. Aurelium ontwikkelde zelfs een eigen  Aurelium SharePoint waarmee u aan de slag kan.
 

Wenst u meer informatie over hoe u uw bedrijfsproductiviteit kan verhogen aan de hand van O365? Schrijf u dan nu in voor het Aurelium webinar omtrent het automatiseren van bedrijfsprocessen. U komt te weten hoe u eenvoudig processen kan herkennen en in kaart brengen, hoe u deze processen kan verbeteren door digitalisering en we geven u een sneak peek van dergelijke automatiseringen aan de hand van enkele interessante demo’s.

Inschrijven voor een gratis infosessie "Verhoog uw bedrijfsproductiviteit en automatiseer processen."