- 10 jun 2022

Nu de wereld razendsnel digitaliseert, staat deze transitie ook in kleinere bedrijven op het programma. Kwestie van zo goed mogelijk te connecteren met uw klanten, partners en werknemers. Maar hoe begint u eraan? Een checklist!

 

Digitale transitie staat voor de introductie van digitale technologieën om nieuwe processen en ervaringen te creëren, met als doel: (blijven) voldoen aan de steeds veranderende eisen van de markt. En deze transitie omvat vaak zowel incrementele verbeteringen als disruptieve innovatie, die niet verenigbaar is met bestaande of traditionele bedrijfsmodellen. Ziehier een kleine checklist om als KMO optimaal aan deze transitie te beginnen!

1. Breng uw huidige digitale status in kaart

Beginnen doet u niet zomaar, in het wilde weg. Het is belangrijk dat u weet waar uw bedrijf vandaag staat qua digitalisering. Het zelfsturende online assessment van zusterbedrijf Konica Minolta is een goede graadmeter en neemt slechts enkele minuten in beslag. U checkt er de digitale maturiteit van uw organisatie mee op 5 belangrijke terreinen: 

 1. Operationele flexibiliteit, efficiëntie en duurzaamheid
  Krijg inzicht in de flexibiliteit, het reactievermogen en de efficiëntie van uw activiteiten en bekijk hoe u nieuwe klantervaringen en betere prestaties kunt leveren.
   
 2. Mobiliteit van personeel en bedrijfsvoering
  Ontdek hoe u uw voordeel doet door sneller te reageren, toegankelijker te zijn en altijd en overal te kunnen werken.
   
 3. Beveiliging en compliance
  Begrijp nog beter waarom de mensen van informatiebeheer en het overige personeel in harmonie moeten samenwerken, met name om de beveiliging en compliance van gegevens te waarborgen.
   
 4. Productiviteit en samenwerking van werknemers
  Krijg inzicht in hoe uw medewerkers technologie gebruiken voor interactie, communicatie en samenwerking - met elkaar én met uw klanten. Creëer betrokken en efficiënte werknemers.
   
 5. Data Analytics en intelligentie
  Ontdek hoe u trends en inzichten over uw bedrijf kunt visualiseren. Zo neemt u sneller betere beslissingen die uw bedrijf doen groeien.

Aan het einde van het assessment ontvangt u een op maat gemaakt rapport met aanbevelingen over hoe u uw digitale maturiteit kunt opschroeven.

2. Stel een stappenplan op

Elk bedrijf heeft zijn eigen visie, doelstellingen en operationele uitdagingen. Precies daarom bestaat er niet zoiets als de enige juiste aanpak voor digitale transformatie. Het komt er op aan uw eigen digitale transformatiestrategie vast te leggen en duidelijke doelstellingen en aandachtsgebieden te definiëren. Welk pad u ook bewandelt, een duidelijke strategie met realistische doelen helpt u om (potentiële) problemen tijdig te identificeren. Zijn er quick wins mogelijk? Welke graad van digitale maturiteit is vandaag aangewezen voor uw bedrijf?

Stappenplan

3. Weet dat het niet louter een kwestie van technologie is

Digitale transformatie is evenzeer een kwestie van mensen en processen als van technologie. Elk bedrijf evolueert op zijn tempo naar een geconnecteerde werkplek die IT, werk en mensen in verbinding brengt. Aurelium gelooft dat digitale maturiteit samenvalt met het streven naar die geconnecteerde werkplek. Maar elk digitaal traject is anders en moet dus klantspecifiek zijn. Als specialisten in deze materie helpen we u graag bij het identificeren van de domeinen en functies in uw bedrijf die om digitalisering schreeuwen, bij het vinden van de beste oplossingen en bij de implementatie ervan.

4. Begeleid de transformatie van A tot Z

Als u zelf niet over de skills beschikt om het veranderingstraject te beheren, reken dan op uw digitale transformatiepartner. Vergeet niet dat bij echte en blijvende transformatie bijna altijd mensen, processen én technologie komen kijken. Een projectmanagementaanpak van A tot Z levert in deze de beste resultaten op. Aurelium biedt deskundig projectmanagement aan in functie van uw eisen.

5. Neem uw medewerkers mee in het verhaal

Werknemers kunnen verandering verwarrend vinden, maar ze zijn wél vaak de sleutel tot een succesvolle transformatie. Uiteindelijk moeten zij nieuwe praktijken omarmen of details over bepaalde activiteiten of uitdagingen aanreiken. Betrek uw medewerkers dus bij het opstellen van de visie, en stel een intern team samen dat zich inzet voor voortdurende verbetering en het transformatieproject ondersteunt.

6. Evalueer en meet uw succes

Bij elk digitaal transformatieproject is het belangrijk dat uw projectpartner of -team de gemaakte vorderingen evalueert en meet. Bij een positieve evaluatie kunt u uw traject voortzetten.

Heeft u vragen over het over de digitale transitie in uw bedrijf? Contacteer ons dan snel!

Contacteer ons