12 mrt 2020
Gert Lambers

Dagelijkse taken, nieuwe projecten, we hebben vaak zoveel aan ons hoofd dat we soms het overzicht kwijtraken. Het niet voldoende beheren van tijd kan dan ook verschillende negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan gemiste deadlines, een verhoogd gevoel van stress, verminderde kwaliteit van het geleverde werk, enzovoort.

Een goed time management kan u heel wat van die zorgen besparen, maar wat houdt time management juist in en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog vertellen we u er graag meer over.

Time management uitgelegd

Tijd is steeds gelimiteerd, we beschikken tenslotte maar over een 8-tal werkuren per dag. Dit is een zeer belangrijk gegeven om in uw hoofd te houden wanneer u start aan uw werkdag. Nu, wanneer u geen gebruik maakt van time management, maar zomaar alles op u af laat komen, is de kans groot dat u zich zal laten afleiden door verschillende factoren en u zal vervallen in uitstelgedrag met een hoop gemiste deadlines tot gevolg.

Time management is niet meer dan het proces van plannen en organiseren van de tijd die u nodig heeft voor het uitvoeren van bepaalde taken en projecten. Het stelt u in staat efficiënter en slimmer te werk te gaan zodat u meer gedaan krijgt in minder tijd zonder kwaliteitsverlies of stress.

De voordelen van time management

Time management kent ook heel wat verschillende voordelen voor een betere manier van werken. We sommen de belangrijkste voordelen even voor u op:

Hogere productiviteit en efficiëntie

Het spreekt voor zich dat wanneer u leert uw kostbare tijd beter te beheren en te verdelen, u uw focus op de verschillende taken beduidend kan verbeteren. Het gevolg van een verbeterd concentratievermogen is dan weer dat u efficiënter kan werken. U verliest immers geen tijd waardoor taken sneller afgerond kunnen worden. Daarnaast krijgt u het gevoel dat uw werkdag voorbij vliegt, wat extra voldoening geeft.

Minder stress

Wanneer u geen controle heeft over uw tijd, kan het al snel aanvoelen alsof alles u te veel lijkt, u raakt overweldigd en een gevoel van stress neemt het van u over. Niet meteen een fijn gevoel als u heel wat taken op uw agenda heeft staan.

Met een goed time management bent u in staat om uw tijd voldoende te beheren zodat u zich niet hoeft te laten meeslepen door stress en andere onaangename gevoelens. Het zorgt niet alleen voor een gezondere manier van werken, maar geeft u ook de mogelijkheid om beter in te schatten hoeveel tijd u nodig heeft om specifieke taken uit te voeren. Zo weet u meteen of u de vooropgestelde deadline zal halen of u bijkomende maatregelen moet treffen.

Maken van betere beslissingen

We weten allemaal uit ervaring dat voor het nemen van goede beslissingen, tijd een cruciale factor is. In een situatie waarbij u het gevoel heeft opgejaagd te zijn of u onder een stevige tijdsdruk staat, zal u immers snel een beslissing maken die niet altijd even overwogen en correct is.

Time management neemt die tijdsdruk en spanning weg zodat u voldoende de mogelijkheid heeft om alle opties te overwegen en pas dan uw conclusies kan trekken. Zo vermijdt u onnodige problemen.

Meer tijd voor vrije tijd en de leukere dingen

De boog kan en mag niet altijd gespannen staan, u heeft ook tijd nodig voor ontspanning en de leuke dingen van het leven. Door een efficiënt time management kan u uw taken en projecten sneller afronden zonder daarbij de kwaliteit van uw werk teniet te doen. Op die manier heeft u meer tijd voor ontspanning, om tot rust te komen of voor vrienden en familie.

Succesvol zijn in uw carrière

Tot slot willen we u graag meegeven dat time management ook een belangrijke sleutel tot een succesvolle carrière is. Door uw tijd goed te beheren en te verdelen, kan u elke dag steeds meer bereiken en maakt u betere beslissingen. Dit heeft natuurlijk ook een positief effect op hoe uw leidinggevenden uw prestaties op het werk evalueren en bijgevolg dus ook op uw carrière.
 

Wenst u meer weten over efficiënt time management en hoe Outlook u daarbij kan helpen? Schrijf u dan nu in voor onze training ‘Outlook als time management tool’. U komt er te weten hoe u snel en efficiënt mails kan verwerken, uw taken correct kan prioriteren en hoe u uw tijd optimaal kan benutten.

Volg een training 'Outlook als Time Management Tool'.