Gert Lambers - 7 nov 2023

Hoe zit het met de digitale maturiteit van uw bedrijf? Hoe kiest u bij digitalisering de juiste prioriteiten én hoe houdt u het budget onder controle? Ontdek de antwoorden in onderstaande blog!

Er bestaat geen magische one size fits all-aanpak voor een digitale revolutie. Sommigen beweren dat u best eerst het laaghangend fruit plukt om snel resultaten te boeken, maar de makkelijkste ingrepen zijn niet altijd de beste. Ook is het vaak lastig om dat zogenaamde laaghangend fruit überhaupt te identificeren, vooral als er meerdere projecten in de pijplijn zitten. Daarom zoekt u beter eerst grondig uit welke digitale verandering uw bedrijf precies nodig heeft, welk budget ertegenover staat en welke resultaten u ervan verlangt.

Digitale verandering brengt altijd een aantal uitdagingen met zich mee. Vaak is het budget de eerste zorg van kleine bedrijven. Ook (opzettelijke of passieve) interne weerstand speelt dikwijls een rol. Hou alleszins rekening met onderstaande, cruciale aandachtspunten als u digitale verandering doorvoert.

Verzamel de juiste mensen

Bij het plannen van digitale initiatieven is het essentieel om de juiste medewerkers samen te brengen. In overleg met deze mensen bepaalt u de doelstellingen en de KPI’s die ervoor zorgen dat het project op schema blijft. Digitale verandering vereist een investering in zowel mensen als middelen. Meestal gaat het om initiatieven die over meerdere afdelingen lopen. Input, expertise en management zijn dus nodig in alle betrokken teams of afdelingen.

werknemers

Breng de digitale maturiteit van uw bedrijf in kaart

Of dit proces nu geleid wordt door een intern team of met de steun van een technologiepartner, een open discussie is alleszins essentieel om een juist beeld te krijgen van het huidige digitale maturiteitsniveau van uw organisatie. U hebt simpelweg een volledig overzicht nodig van alle betrokken processen om de transformatie succesvol te laten verlopen in de richting van uw digitale doelen.

Voorzie een uitgebreid assessment

Zonder een deugdelijk assessment – zoals het gratis en vrijblijvende DX360° Digital Maturity Assessment van ons moederbedrijf Konica Minolta – kunt u eenvoudigweg niet bepalen waar uw bedrijf zich bevindt op de weg naar digitale verandering, welke financiering nodig is en welke digitale initiatieven de grootste impact zullen hebben op uw bedrijfsdoelstellingen. Eenmaal het assessment afgerond is, weet u perfect welke transformatie écht nodig is en waar er potentiële synergieën tussen verschillende afdelingen liggen.

Door een grondig assessment uit te voeren krijgt u niet alleen een duidelijk beeld van de uitdagingen, maar ook van de aanzienlijke mogelijkheden die de digitale revolutie voor uw organisatie biedt.

Leg uw prioriteiten vast

Zo’n assessment versterkt uw businesscase, omdat het u in staat stelt tastbare uitgaven en operationele cijfers bloot te leggen. Nadien kunt u een prognose maken van de kosten en verwachte opbrengsten van alle mogelijke inspanningen richting digitale transformatie. U kunt nu ook de impact voorspellen op kostenbeheer, werknemersefficiëntie en klantervaring.

Een assessment geldt bovendien als uitstekend vertrekpunt om uw technologievereisten en de volgorde waarin u de projecten wilt uitvoeren te bepalen. Kortom, u bevindt zich nu in de perfecte positie om een realistisch en begroot plan op te stellen dat de digitale veranderingsbehoeften van uw bedrijf in evenwicht brengt met het beschikbare budget.

prioriteiten

Hou het redelijk

De digitale revolutie in uw bedrijf hoeft zeker niet te beginnen met de meest baanbrekende technologie, zoals de introductie van robotica of een toewijding aan AI, wat een aanzienlijke investering met zich meebrengt.

Oplossingen zoals geautomatiseerde workflows, gegevensanalyse en het benutten van de kracht van cloudhosting zijn perfect om een efficiënte cultuur van (deeltijds) werken op afstand te installeren en zijn meestal ook voor kleinere bedrijven financieel haalbaar. Ze stimuleren de bedrijfsprestaties al na enkele weken en bieden een solide basis voor digitale veranderingen op de lange termijn.

Heeft u vragen over de digitale transitie in uw bedrijf? Contacteer ons dan snel!

DX360° Digital Maturity Assessment

Doe het gratis Digital Maturity Assessment van ons moederbedrijf Konica Minolta en ontvang binnen enkele minuten een gedetailleerd rapport met aanbevelingen over hoe u de productiviteit, samenwerking, verbinding en klantgerichtheid van uw bedrijf kunt verbeteren.

DX360