Microsoft Azure is het flexibele cloudplatform van Microsoft. Het is eigenlijk een steeds groeiende verzameling van geïntegreerde cloudservices voor computing, analyse, dataopslag, mobiele netwerken, databases, (web)toepassingen etc. Deze oplossing combineert Sofware as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS).

Microsoft Azure eenvoudig uitgelegd

Microsoft Azure is dus een uitgebreide set van diensten en technologieën die u toelaten maximaal te profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud computing.

On-premise scenario

Als we een lokale basissetup als voorbeeld zouden nemen, dan heeft u hardware nodig, namelijk een server. U heeft ook een Operating System waar applicaties (boekhoudsoftware, line-of-business applicatie, een website, etc.) op draaien, nodig. Deze zijn fysiek geïnstalleerd op de server. Als de applicatie het vereist, zal die ook verbonden zijn met een database die nog ergens anders draait. Daarnaast heeft u nog een aantal diensten nodig die enkele specifieke taken op zich nemen, zoals access control, security, networking, etc.

De moeilijkheid bij on-premise scenario's is vaak dat alles ook moet gemanaged worden, zoals de hardware, operating systemen, databases, enzovoort. Bovendien kan het schalen van die infrastructuur volgens de veranderende bedrijfsnoden snel erg complex kan worden.

Cloud scenario

Een gelijkaardig scenario in de cloud biedt meteen al heel wat voordelen. De applicatie draait in de cloud, op het Azure-platform. Er is nog steeds hardware nodig om de applicatie te laten draaien, maar die krijgt u niet meer te zien. Die draait ergens in een Microsoft datacenter dat deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk. Applicaties worden er verdeeld over de servers. U moet de hardware nooit updaten, managen, of patchen. U hoeft er eigenlijk gewoon zelfs niet meer aan te denken. Microsoft Azure zorgt daar nu allemaal voor. U kunt zich dus bezighouden met taken die écht waarde creëren, eerder dan het installeren, beheren of schalen van de IT-infrastructuur.  

Het aanbod aan clouddiensten via het Microsoft Azure-platform is uiteraard veel uitgebreider dan dat, maar het basisidee blijft min of meer hetzelfde als bij on-premise installaties. U heeft er alle tools en services ter beschikking die u nodig heeft, alleen hoeft u deze niet meer zelf aan te kopen en te beheren, zoals u in een on-premise verhaal zou doen. Alles gebeurt achter de schermen en u betaalt enkel voor de capaciteit die u gebruikt.

Waarom Microsoft Azure?

Dankzij het Microsoft Azure-platform kunnen bedrijven van veel voordelen genieten:

 • Flexibiliteit met Azure
  Microsoft Azure is erg flexibel. U kunt de diensten activeren of deactiveren, zoals u dat wenst. Uw pakket wordt meteen aangepast en correct gefactureerd. U betaalt dus enkel voor wat u echt gebruikt.
   
 • Hogere productiviteit met Azure
  Met Microsoft Azure kunt u sneller, eenvoudig en dus efficiënter IT-infrastructuren inrichten of applicaties bouwen en beheren in de cloud. Bovendien ondersteunt Azure zo goed als alle bestaande technologieën en programmeertalen.
   
 • Betere beslissingen met Azure
  Microsoft Azure kan uw data ook analyseren en interpreteren om u meer inzicht te geven in uw business, uw omgeving en uw klanten. 
   
 • Schaalbaarheid met Azure
  Met Microsoft Azure kunt u heel snel schalen wanneer dat nodig zou zijn, zowel omhoog als omlaag. Zo ontvangt u steeds de capaciteit die u nodig heeft en kunt u de veranderingen in de bedrijfsbehoeften perfect volgen. Dankzij de facturatie per gebruik en per minuut spendeert u ook geen cent te veel en betaalt u dus alleen voor wat u effectief gebruikt.
   
 • Betrouwbaarheid van Azure
  Microsoft Azure kan elk type workload aan. Meer dan 66 procent van de Fortune 500-bedrijven vertrouwt momenteel al op Azure. Microsoft Azure biedt SLA's, technische ondersteuning, 24-uursservice voor statuscontroles, bescherming van de privacy van uw gegevens en een niveau van beveiliging dat u momenteel bij geen enkele andere provider kunt vinden.
   
 • Mogelijkheden met Azure
  De mogelijkheden met Microsoft Azure zijn enorm en de lijst aan beschikbare diensten groeit nog bijna iedere dag. En dit alles zonder zware upfront investeringen, zoals u bij een on-premise infrastructuur zou hebben, maar gewoon via een simpele abonnementsformule.

Is Microsoft Azure iets voor uw onderneming?

Het klinkt misschien alsof Microsoft Azure dé oplossing kan zijn voor alle problemen gerelateerd aan uw IT-infrastructuur. Zoals altijd in IT is een correcte analyse ook hier weer cruciaal.

Er moet grondig afgewogen worden wat precies geschikt of interessant is om onder te brengen in de cloud en wat beter on-premise blijft draaien. Bekijk daarom steeds samen met een expert wat de Azure cloud allemaal kan betekenen of welke meerwaarde het uw bedrijf kan bieden. Vraag advies of maak een afspraak. 

Meer weten over Azure?

Kom naar een van onze infosessies 'Wat kan Microsoft Azure betekenen voor uw KMO?'.

New Call-to-action