Koen De Clerck - 22 aug 2024

Een Security Operations Center (SOC) monitort, detecteert en reageert op cyberdreigingen. Zo’n center beschermt organisaties tegen o.a. hackers, malware en ransomware. Een SOC kan zowel intern als extern opgezet worden, al zijn kmo’s meestal beter af met een extern center. In deze blog leest u waarom.

Ook uw kmo heeft een SOC nodig

Beschikt uw kmo over een eigen IT-afdeling? Of werkt uw organisatie samen met een Managed Service Provider (MSP) – zoals Aurelium – voor de monitoring, de ondersteuning en het beheer van uw ICT-infrastructuur? Ga in beide gevallen in zee met een Security Operations Center. 

Security Operations (SecOps) hebben namelijk een andere scope, stellen andere doelen en gebruiken andere methoden dan traditionele System Operations (SysOps). SecOps identificeren, beheren en reduceren uw cybersecurityrisico's, terwijl SysOps de beschikbaarheid, prestaties en functionaliteit van uw IT-systemen waarborgen. 

Nogal wat kmo’s gaan ervan uit dat ze wellicht te klein of te onbekend zijn om een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen te vormen, maar niets is minder waar. Onderzoek toont immers aan dat meer dan de helft van de cyberaanvallen zich richt op kmo’s. Bovendien kunnen de gevolgen van een cyberaanval – denk aan dataverlies, reputatieschade, klantenverlies en inkomstenverlies – fataal zijn voor een kmo. Gelukkig kan de hulp van een SOC veel onheil voorkomen.

Cyber aanvallen

Pluk de voordelen van een SOC

Wie een SOC inhuurt, geniet van de volgende voordelen: 

  • Hogere veiligheid: Een SOC scant continu (24/7) de IT-omgeving van uw kmo op kwetsbaarheden, verdachte activiteiten en inbreuken en reageert snel en effectief op incidenten, wat de schade beperkt en de hersteltijd verkort. 
  • Lagere kosten: Een SOC kan de IT-afdeling van uw kmo ontlasten van complexe cybersecuritytaken, waardoor deze afdeling zich sterker op de kernactiviteiten kan focussen. Een SOC kan ook gebruik maken van schaalvoordelen en de nieuwste technologieën om uw cybersecurity te optimaliseren. 
  • Betere concurrentiepositie: Een SOC inhuren kan het vertrouwen van uw klanten, partners en leveranciers opkrikken en u zo een concurrentievoordeel opleveren. Een SOC kan u ook de naleving van de wettelijke en sectorale normen op het gebied van cybersecurity garanderen, zoals GDPR/AVG, NIS2 en DORA. 

Verschillende rollen in een SOC

Een SOC bestaat uit een team van experts die verschillende rollen en verantwoordelijkheden inzake cybersecurity opnemen. Afhankelijk van de grootte, de structuur en de doelstellingen kunnen die rollen variëren, maar over het algemeen onderscheiden we vier belangrijke functies: 

  • De security analyst voert de dagelijkse beveiligingsactiviteiten uit, zoals het monitoren, detecteren en analyseren van cyberdreigingen, het reageren op beveiligingsincidenten en het escaleren van complexe of ernstige gevallen naar hogere niveaus. Een goede security analyst beschikt over technische vaardigheden, een sterk analytisch denkvermogen en kennis van de laatste beveiligingstools en -processen. 
  • De security engineer ontwerpt, implementeert en onderhoudt de beveiligingsinfrastructuur, zoals firewalls, antivirus, SIEM, IDS/IPS en andere systemen. Een goede security engineer beschikt over technische vaardigheden, is creatief en kent de best practices en normen op het gebied van cybersecurity. 
  • De security manager leidt het SOC-team en zorgt voor de coördinatie, planning en rapportage van de beveiligingsactiviteiten. Een goede security manager beschikt over managementvaardigheden, communicatievaardigheden en kennis van de strategische en operationele aspecten van cybersecurity. 
  • De security architect bepaalt de visie, strategie en architectuur van de beveiligingsoplossingen in lijn met de doelstellingen en de vereisten van de organisatie. Een goede security architect beschikt over technische vaardigheden en innovatievermogen en kent de laatste cybersecuritytrends. 

Samen bieden ze uw kmo een effectieve en efficiënte SOC-dienstverlening, aangepast aan uw behoeften en verwachtingen.

Hoe samenwerken met een SOC?

Afhankelijk van de grootte, sector en doelstellingen van uw kmo kiest u voor een interne of een externe SOC. Een interne vereist echter een aanzienlijke investering in personeel, infrastructuur en processen die voor veel kmo’s niet haalbaar of rendabel is. Een externe SOC biedt daarentegen een flexibele en kosteneffectieve oplossing die aangepast kan worden aan de specifieke behoeften en verwachtingen van uw kmo. 

Security center

Een goede samenwerking tussen SysOps en SecOps is essentieel voor een effectieve SOC-dienstverlening. Door goed met elkaar te communiceren, informatie te delen en processen af te stemmen kunnen SysOps en SecOps zorgen voor een betere bescherming, een beter herstel en een betere preventie van cyberaanvallen. Bovendien kunnen ze samen de operationele efficiëntie, de productiviteit en de klanttevredenheid van uw kmo verhogen. 

De tandem SysOps/SecOps wordt vaak ITOps genoemd – voluit IT Operations – en levert alle nodige activiteiten om de IT-systemen en -diensten van uw kmo te leveren, beheren, beveiligen en ondersteunen. 

Als onderdeel van Konica Minolta beschikt Aurelium over een eigen ervaren Europees Security Operations Center, waardoor we de ITOps van uw kmo kunnen verzorgen zonder de hulp van een derde partij. Zo garanderen we u een efficiënte en snelle reactie in geval van cybersecurityincidenten.

Hoge bescherming, lage kosten

Een sterke cybersecurity is cruciaal voor het succes en voortbestaan van een kmo. In zee gaan met een professionele en proactieve SOC verbetert de veiligheid, efficiëntie en concurrentiekracht van uw organisatie. Via een externe SOC haalt uw kmo een niveau van expertise, technologie en schaalbaarheid in huis die hopen geld zou kosten om intern te voorzien. Aurelium helpt u graag om uw bedrijf beter te beschermen. Neem vrijblijvend contact op met onze securityexperten. 

Contacteer ons