Gert Lambers - 16 feb 2017

Backup is een onontbeerlijk element van uw ICT infrastructuur. Dat is een vaststaand feit. Op sommige momenten kan uw back-up zelfs van levensbelang zijn voor het verder bestaan van uw organisatie. Hopelijk komt u nooit op dat punt, maar het is toch verstandig om ook in deze materie op het slechtste geval te zijn voorbereid. We belichten de manier waarop Veeam het backup proces betrouwbaar doet verlopen.

Backup strategie

Binnen IT, is backup  simpelweg het kopiëren en archiveren van computergegevens. Zo kan de backup aangewend worden om het origineel te herstellen na een geval van gegevensverlies. Zulk verlies kan het gevolg zijn van het verwijderen van gegevens, maar evengoed van de corruptie ervan. Een ander doel van het maken van een backup kan zijn om gegevens uit het verleden te herstellen.

We mogen dus stellen dat een goede backupstrategie onontbeerlijk is in een goed disaster recovery plan, toch bieden ze op zichzelf niet voldoende beveiliging om het volledige disaster recovery plan te vormen. Een belangrijke reden daarvoor is dat niet ieder backup systeem in staat is om een computersysteem of database server te reconstrueren.

Eén van de zwakke elementen in de meeste back-up strategieën is vaak de bewaring op een externe locatie van de gemaakt backups. Nochtans is dit een cruciaal element om er zeker van te zijn dat u in alle scenario’s kan terugvallen op de backups om de continuïteit van uw bedrijf te garanderen.

In het bedrijfsleven komen we nog heel vaak tegen dat de backup wordt bewaard op een traditionele lokale server. Dat kan al dan niet via een tapesysteem gebeuren, of gewoon op harde schijven. Een backup systeem bevat minstens één kopie van alle belangrijke gegevens, dus de vereisten voor gegevensbewaring zijn hoog.

Veeam Back-up

Een mooie methode om dit te doen is gebruik te maken van de software van Veeam. Deze software maakt back-ups van virtuele machines die draaien op een lokale server. Zo bent u er zeker van dat u integrale virtuele machines kan restoren wanneer er zich een incident voor doet. Wanneer echter deze back-ups zelf geïmpacteerd zijn kan dit dramatische gevolgen hebben. Dat kan bijvoorbeeld een risico zijn omdat de backups zich binnen uw bedrijfsomgeving bevonden op het moment van het incident.

Dankzij de nieuwe Veeam Cloud Connect Backup Service wordt het nu mogelijk net dat element op een gemakkelijke en veilige manier op te lossen. De service van Veeam maakt het mogelijk om de gemaakte backups op een off-site locatie, dus de cloud, te bewaren. Veeam maakt hiervoor gebruikt van de Proximus datacenters in Machelen en Evere.

Op die manier bent u er dus van verzekerd dat uw on-site backups zich ook op een externe locatie bevinden zonder gedoe met tapes of disks. De externe kopie wordt automatisch synchroon gehouden en het is mogelijk om “on-the-fly” backups te gaan terug plaatsen van uit de cloud naar uw lokale infrastructuur.

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op wanneer u hierover meer informatie wenst of uw eigen back-up omgeving eens wil (laten) analyseren! Veeam biedt ook vrijblijvend een free trial aan.

Uw ICT-omgeving is een essentieel deel van uw bedrijf. En net omdat het zo’n belangrijk onderdeel is, kunnen de gevolgen van veiligheidsissues catastrofaal zijn. Onze security audit kan u helpen uw security op punt te stellen.

Hoe vermijdt u dataverlies? Vraag uw Security Audit aan.