3 aug 2021
Koen De Clerck

Vorige maand kondigde Microsoft Windows 365 aan, een Windows PC in de cloud. 

Wat moet u zich daar nu precies bij voorstellen? En moet u onmiddellijk op de kar springen van zodra het beschikbaar is op 2 augustus 2021?

Windows 365, Cloud pc

Eigenlijk is het principe vrij eenvoudig: Windows 365 is een volledige Cloud pc. Dat wil zeggen dat hij beschikbaar is via om het even welk toestel dat over een internettoegang en een internet browser beschikt. Net zoals u dat verwacht van andere cloud applicaties van Microsoft die u vandaag al gebruikt, Office 365 bijvoorbeeld, of apps van andere software leveranciers. Alleen gaat het hier dus niet over één specifieke applicatie, maar over een volledige werkomgeving zoals u die normaal ter beschikking heeft op uw eigen pc of laptop.

U kan er dus andere applicaties op installeren, uw bureaublad inrichten en alle andere dingen op doen die u op uw pc ook doet. Maar u hoeft er dus geen specifieke hardware voor aan te kopen en vanop welke toestel u deze virtuele pc ook gebruikt, hij zal er altijd hetzelfde uitzien met alle geïnstalleerde applicaties.  

Meer flexibiliteit

Aangezien u voor deze Windows PC geen specifieke hardware hoeft aan te schaffen, bent u iets flexibeler en hoeft u dus niet onmiddellijk te investeren in een nieuwe pc. Ook op iets oudere hardware zal deze "nieuwe" pc performant zijn aangezien hij gebruik maakt van cloud resources. Ook bij het wisselen van uw fysieke hardware kan u meteen verderwerken door eenvoudigweg terug in te loggen via de browser.

Verschillende types voor Windows 365

Net zoals bij "echte" pc's kan u voor Windows 365 ook kiezen tussen verschillende configuraties afhankelijk van uw behoeften: van 2 (virtuele) CPU's tot 8 (virtuele) CPU's, van 4GB RAM tot 32GB RAM en van 64GB opslag ruimte tot 512 GB opslagruimte. Alles is in principe schaalbaar naar uw behoefte en wordt verrekend aan een vaste prijs per gebruiker per maand.

Nieuw, maar ook niet helemaal

Voor wie goed gelezen heeft en een beetje thuis is in de wereld is het duidelijk dat het "streamen" van een pc of desktop naar andere toestellen op zich niet nieuw is. Microsoft kon dit zelf al aanbieden via remote desktop of Azure Virtual Desktop en ook bedrijven als Citrix zijn zeer actief op deze markt. Wat deze lancering voor deze markt precies zal betekenen is nog een beetje koffiedik kijken, maar dat het een belangrijke beweging is, staat buiten kijf.

Heeft u vragen over Windows 365 of wil u even of deze technologie een meerwaarde heeft in uw specifieke situatie? Neem dan zeker even contact met ons op!