Gert Lambers - 16 dec 2020

De digitalisering is al een tijdje aan de gang, maar we zijn nog steeds niet aan het einde van de innoverende technologische evolutie die het ontketende. En maar goed ook, want digitale transformatie zorgt ervoor dat heel wat bedrijven zich snel en efficiënt moeten aanpassen om toekomstgericht en productief te blijven werken. Het brengt immers nieuwe kansen voor productontwikkeling en dienstverlening met zich mee, waardoor bedrijven zich beter kunnen positioneren op de markt.

Om dit te kunnen bereiken, hebben bedrijven natuurlijk de nodige tools en platformen nodig om alle data die de digitalisering met zich meebrengt te verzamelen en te analyseren tot interessante inzichten. Daarnaast moeten bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden en applicaties sneller ontwikkeld kunnen worden.

Om hen daarbij te helpen creëerde Microsoft het Power Platform. In dit artikel gaan we dieper in op wat het Power Platform precies is en wat u ermee kan doen.

Wat is Microsoft Power Platform?

U zal ongetwijfeld al gehoord hebben van Power BI, Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Het zijn stuk voor stuk tools die Microsoft ontwikkelde om tegemoet te komen aan de belangrijke pijlers: Analyse, Act, Automate en Iterate. Om uw bedrijf zo snel en eenvoudig mogelijk te laten evolueren, bracht Microsoft bovenstaande tools samen onder de noemer ‘Power Platform’. Dat overkoepelende platform brengt data uit Office 365, Dynamics 365 en andere bronnen samen in één gecentraliseerde omgeving. Zo worden de krachten van de individuele tools gebundeld tot een efficiënt en veelzijdig platform.

De kracht van Microsoft Power Platform wordt mede mogelijk gemaakt door Microsoft Dataverse, wat vroeger ‘Common Data Service’ genoemd werd. Dit is het onderliggende dataplatform dat over een vereenvoudigd en uniform dataschema beschikt, zodat applicaties en bepaalde services kunnen samenwerken om tot een krachtige oplossing te komen.

Functionaliteiten van Power Platform

We haalden daarnet de belangrijke pijlers waarop Power Platform rust al even aan: het analyseren van data, het ontwikkelen van oplossingen, het automatiseren van bedrijfsprocessen en het aanmaken van virtual agents. Maar om u een concreter beeld te geven van wat u allemaal kan doen met Microsoft Power Platform, zetten we de functionaliteiten even op een rijtje:

Zelf ontwikkelen en automatiseren zonder technische kennis

Heel vaak krijgen bedrijven te maken met een onderling geschil tussen business consultants enerzijds en de IT-afdeling anderzijds. Medewerkers hebben niet altijd de technische kennis om bedrijfsprocessen te automatiseren en applicaties te ontwikkelen en rekenen op het IT-team om aan dergelijke zaken snel tegemoet te komen. Helaas is dat niet altijd mogelijk, en worden zulke projecten op de lange baan geschoven.

Met Power Platform van Microsoft kunnen medewerkers zelf op een eenvoudige manier applicaties ontwikkelen, data analyseren en bedrijfsprocessen automatiseren zonder de kennis van programmeren. Dit wordt wel vaker de no-code/low-code aanpak genoemd.

Efficiënter inspelen op veranderingen

Power Platform biedt uw bedrijf ook de kans om vernieuwende concepten sneller om te zetten in efficiënte applicaties die uw KMO verder kunnen doen groeien. Met de beschikbare analysetools heeft u alle inzichten die u nodig heeft om uw oplossingen te testen en bij te sturen waar nodig. Bovendien heeft u de mogelijkheid om terugkerende, manuele taken en processen te automatiseren. Zo kan u bijvoorbeeld gebruik maken van virtual agents, een chatbot functionaliteit gebaseerd op Artificiële Intelligentie.

Visualiseren van data tot cruciale informatie

Data analyseren is een belangrijke factor in het verzamelen van de juiste informatie om inzicht te krijgen in de werking van uw bedrijf. Om deze analyses beter vorm te geven kan u in Microsoft Power Platform ook gebruik maken van visualisatie van uw data in handige dashboards. Zo kan u in één oogopslag zien waar de zwakke en sterke punten zich bevinden en wat u kan optimaliseren.

Door bovenstaande functionaliteiten en het feit dat het volledig geïntegreerd is met Dynamics 365, Microsoft 365 en Azure, maakt dat Power Platform van Microsoft het ideale platform is voor uw digitale transformatie en innovatieve projecten.
 

Bent u nieuwsgierig naar Power Platform en wenst u meer te weten over hoe krachtige business analytics uw bedrijf kunnen helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen? Schrijf u dan nu in voor onze Power BI workshop en maak er kennis met de verschillende mogelijkheden van deze business intelligence tool.

Bent u eerder geïnteresseerd in het automatiseren van bedrijfsprocessen? Dan kan u inschrijven voor de gratis infosessie "Verhoog uw bedrijfsproductiviteit en automatiseer processen."

Inschrijven voor een gratis infosessie "Verhoog uw bedrijfsproductiviteit en automatiseer processen."