Jorn Mazet - 27 jan 2020

Bedrijven, groot en klein, vergaren dagelijks een gigantische hoeveelheid data. Deze data bevat belangrijke informatie om in de toekomst betere beslissingen te nemen. Daarom raden we niet aan om zomaar op uw buikgevoel af te gaan, maar te zorgen voor goede rapportage binnen uw KMO.

In deze blog lichten we het belang van rapporteren binnen een KMO graag verder toe en vertellen we u hoe Business Intelligence ervoor kan zorgen dat uw medewerkers de meest heldere rapporten in handen krijgen voor verdere analyse en het nemen van de gepaste acties.

Doel van rapporteren binnen uw KMO

Eerst en vooral is het essentieel om het belang van rapporteren goed te begrijpen. Rapporteren binnen uw KMO is noodzakelijk voor het uitvoeren van accurate analyses en het nemen van de juiste beslissingen. Een goede rapportage moet dan ook alle data zo helder mogelijk weergeven zodat een nauwkeurige analyse mogelijk wordt.

Het doel van rapporteren is:

  • De nodige informatie en cijfers ter beschikking hebben om bepaalde beslissingen en acties te verantwoorden en ondersteunen. Prognoses op basis van historische data kunnen immers een zeer realistisch beeld geven van toekomstige trends.
  • Het verzamelen en voorstellen van data, inclusief historiek, voor verdere analyse.
  • Werknemers binnen uw KMO de nodige kennis en informatie geven om experts te worden in hun vakgebied.

De voordelen van rapporteren met BI

Business Intelligence, of kortweg BI, kan uw KMO helpen bij het verzamelen en in kaart brengen van alle data in handige rapportages. We overlopen graag even de belangrijkste voordelen van rapporteren met Business Intelligence:

Betere en snellere workflows

Het opstellen van rapportages kan heel wat tijd in beslag nemen, alle data moet immers verzameld worden en in de juiste context gebracht worden. Helaas zijn er ook heel wat afdelingen binnen uw KMO die afhankelijk zijn van deze rapportages om verdere analyses te maken en bepaalde acties uit te voeren.

Wanneer u gebruik maakt van BI binnen uw KMO, kan u ervoor zorgen dat alle medewerkers sneller een helder overzicht van alle cruciale data in handen krijgen en dat op een visuele manier. Dat laatste is overigens niet onbelangrijk aangezien we informatie zo’n 60.000 maal sneller verwerken wanneer ze visueel voorgesteld wordt in plaats van louter tekst.

De combinatie van historische informatie met real-time data

Rapporteren binnen uw KMO verloopt een stuk eenvoudiger en sneller met Business Intelligence. U hoeft zich geen weg meer te banen in gigantische hoeveelheden historische data, maar krijgt deze netjes voorgeschoteld in een handige tool die alle nodige informatie kan verwerken en genereren. Daarnaast wordt in BI ook Artificiële Intelligentie en machine learning toegepast om patronen en trends te detecteren en zo toekomstige waarde te kunnen voorspellen.

Bovendien zijn de rapporten in BI een stuk uitgebreider en vollediger dan bij de oude manier van rapporteren binnen uw KMO. U heeft immers niet alleen zicht op de historische data, maar kan ook gebruik maken en inzichten krijgen in real-time data.

Optimaliseren van bedrijfsprocessen en voorspellingen inzake KPI

Wanneer uw KMO gebruik maakt van rapportages met Business Intelligence, kan dat ook een enorme impact hebben op operationele optimalisaties binnen uw bedrijf. Rapportages met BI kunnen immers niet alleen de belangrijkste KPI’s weergeven, u kan ook voorspellingen doen aan de hand van predictive analytics die deel uitmaken van BI-tools. Op die manier kan u vermijden dat u beslissingen neemt die u niet alleen veel tijd, maar ook geld zouden kosten.

Voor elke sector en elk departement

Rapportages zijn voor elk departement van uw KMO een onmisbare sleutel, wat het natuurlijk moeilijk maakt om ze op te stellen zodat iedereen er de nodige informatie kan uithalen. Gelukkig biedt Business Intelligence u de mogelijkheid om rapporten te maken die specifiek afgestemd zijn op elke afdeling. Denk daarbij aan sales rapportages waarbij u een overzicht krijgt van alle sales targets of meer financiële rapportages die onmisbaar zijn voor het financiële departement met cijfermateriaal inzake budgetten en uitgaven. BI-tools kunnen dus een enorme bijdrage leveren voor het rapporteren binnen alle onderdelen van uw bedrijf. Dit zorgt ervoor dat iedereen de juiste informatie heeft om analyses te maken en betere beslissingen te nemen voor de toekomst.
 

Bent u nieuwsgierig naar hoe Power BI, de business analytics tool binnen Office 365, uw KMO kan helpen bij het sneller en efficiënter rapporteren? Schrijf u dan nu snel in voor een gratis Power BI infosessie. Onze experts gidsen u graag door de verschillende fases van het rapporteringstraject.

New call-to-action