"Cloud", het moet zowat het modewoord in de IT zijn van de voorbije twee jaar. Maar zoals dat gaat met mode en "buzz" woorden is het niet altijd even duidelijk waar ze nu precies voor staan, waarom er ieder er over bezig is en al helemaal wat nu precies het voordeel van deze nieuwe "hype" is voor u persoonlijk of voor uw bedrijfsomgeving.

Cloud voor uw KMO

Die cloud, is het een hype of waaien de wolken over?

Het minste dat we kunnen zeggen is dat de cloud er is en dat hij wellicht nooit meer uit onze IT omgevingen zal verdwijnen. De kop in het zand stekenen hopen dat het wel zal overwaaien is dus wellicht niet de beste optie voor u en uw KMO.

Misschien is de term "hype" wel van toepassing op de verheerlijking van cloud en op het geloof bij sommigen dat de cloud de deus ex machina is voor al uw infrastructuur en IT problemen. Alsof de cloud zomaar in een klap alles mogelijk maakt, geen risico's inhoudt en bovendien veel goedkoper is dan klassieke oplossingen. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. En dat is het uiteraard ook.

Voordelen van de cloud voor een KMO

Ongetwijfeld heeft de cloud vele voordelen. Een aantal van die voordelen zijn zelfs vooral voor KMO-omgevingen bijzonder relevant. Meer relevant nog misschien wel dan voor de typische enterprise en grotere omgevingen.

 • Enterprise functionaliteiten komen binnen bereik
  Bij het opbouwen van on-premise infrastructuur zijn binnen KMO-omgevingen de budgettaire mogelijkheden meestal en logischerwijze (een pak) kleiner dan in enterprise omgevingen. Bij cloudoplossingen wordt heel vaak gerekend met een prijs per gebruiker, wat maakt dat ook omgevingen die on-premise vaak een erg grote upfront investering vergen (en dus relatief duur zijn om op te bouwen voor relatief weinig gebruikers) nu ook binnen bereik komen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Skype for Businesss, high end security oplossingen, multi factor authenticatie oplossingen,?
   
 • Uptime en redundantie beter gegarandeerd 
  Om on premise een redundante infrastructuur op te bouwen heb je behoorlijk grote budgetten nodig. Door gebruik te maken van cloud oplossingen gebruik je de redundantie die op de achtergrond wordt opgebouwd door de cloud leverancier. De kosten hiervan worden gespreid over alle gebruikers van de cloud oplossing en dus niet enkel over uw gebruikers, wat dit alles dus veel betaalbaarder maakt.

Alles zo snel mogelijk naar de cloud dan maar?

Alles dan maar zo snel mogelijk naar de cloud brengen en alle on-premise infrastructuur bij het groot huisvuil dan maar? Dat is misschien toch ook wat te kort door bocht.De cloud heeft ook een paar nadelen. Ook hier zijn sommige nadelen vaak weer typisch of minstens beter voelbaar in een KMO omgeving.

 • Internetverbinding is cruciaal
  De performantie van uw internetverbinding is een cruciaal element wanneer u er voor kiest om bepaalde diensten uit de cloud af te nemen. Niet alleen de performantie is trouwens belangrijk, maar ook de betrouwbaarheid. Uitvallen van uw internetverbinding betekent namelijk vaak onherroepelijk geen toegang tot de cloud applicatie. Dat is een risico dat u zeker mee moet inschatten.
   
 • De cloud leverancier bepaalt het tempo van aanpassen
  Waar u vroeger al eens een versie van een bepaalde software kon overslaan, is dat in een cloud omgeving niet meer uw beslissing. Een nieuwe feature of nieuwe versie zal na eenvoudige verwittiging (in het beste geval) gewoon van dag op dag aan uw gebruikers worden aangeboden. Dat heeft natuurlijk ook een voordeel want op die manier bent u zeker altijd aan het weken op de laatste versie van een bepaalde technologie, maar het is toch ook iets om rekening mee te houden.
   
 • What you see is what you get
  Vaak zalde mogelijkheid tot "personalisatie" en aanpassingen met cloud oplossingen net iets minder zijn dan bij on premise infrastructuur. Ook dit is niet noodzakelijk een nadeel, maar ook hier moet u er wel rekening mee houden. Dit maakt de cloud bijzonder geschikt voor "standaard" oplossingen (mail, skype, opslag van gegevens,?) maar vaak niet iets minder interessant voor omgevingen waar veel maatwerk aan te pas komt.

Cloud voor uw KMO?

Meer weten over cloud services en wat ze kunnen betekenen voor uw KMO?

Neem contact met ons op voor meer informatie!